Kezdőlap Magyarország Az utolsó nap: roham a tűzijátékokért

Az utolsó nap: roham a tűzijátékokért

548
0

A nagyáruházak parkolóit­ ellepik a tűzijátékárusok, bárki­ kedvére válogathat, milyen hang-, illetve fény­effektekkel szeretné búcsúztatni az évet. A HEOL utánajárt, mennyire kell a zsebébe nyúlni annak, aki igazán látványos tűzijátékot szeretne.

Kétszáz forinttól egészen több tízezer forintig terjed idén az árusok által kínált termékek ára. Vehetünk egy, de akár százötven töltetes tűzijátékot is. Vannak kifejezetten fiataloknak ajánlott termékek, de komoly, több percen át tartó „látványt” is vásárolhatunk.

– Az elmúlt pár napban többnyire családosok jártak nálunk, akik főként kisebb tűzijátéktelepeket, valamint gyermekek által kedvelt termékeket vittek. A kisebbek körében mostanában főként a durrancs népszerű, de a pirotechnikai játékokat, a szikraszökőkutakat is szeretik. Vannak komolyabb termékeink is, amelyekkel már látványos, változatos tűzijátékot élvezhetünk. A legnagyobb ilyen csomagunk százötven töltetet tartalmaz, közel két percig tart, és hatvanezer forintba kerül – árulta el Szabó Tünde­ vezető pirotechnikus egy egri­ árusítóhelyen. Hozzátette, ­december 31-én délutánig várják a vásárlókat, az igazi­ „roham” szerinte még csak szombaton kezdődött.

– Tapasztalatból mondom, sokaknak bizony csak az utolsó pillanatban jut eszükbe, hogy tűzijátékot is szeretnének, az év utolsó két napjában szokott a legnagyobb forgalom lenni. A nálunk vásárlók zöme három- és húszezer forint közötti összeget költ, ennyiből egy szerényebb, de igen szép tűzijátékot lehet már összeállítani – részletezte a szakember.

Nem vásárolhat bárki bármit
A pirotechnikai termékek négy osztályba sorolhatók. Az első osztályba tartozó termékeket tizennégy éves kortól, a második osztályba tartozó termékeket pedig tizenhat éves kortól lehet megvásárolni, és ezek egész évben árusíthatók. A harmadik osztályba sorolandó a legtöbb komolyabb, látványosabb tűzijáték, ezeket tizennyolc éves kortól lehet megvenni, csak december­ 28. és 31. között árusíthatók, és mindössze december 31-én este hat órától január 1-jén reggel hatig használhatók fel. Van még egy negyedik pirotechnikai osztály is, ebbe a professzionális céllal készített, nagy hatóanyag-tartalmú tűzijátékok tartoznak, ezeket kizárólag szakképzett pirotechnikusok vásárolhatják meg.

Tűzijátékot csak szakembertől
Pirotechnikai termékek alapszabályként kizárólag engedéllyel rendelkező, nyílt árusítású üzletből vagy forgalmazó raktárkészletéből vásárolhatók. A forgalmazható tűzijátékok év végi árusítását a rendőrség adott esetben ideiglenes tárolóhelyre is engedélyezi, de csak olyan kereskedőnek, aki a rendeletben előírt személyi és tárgyi feltételeknek minden szempontból megfelel. A harmadik pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékokat csak piro­technikus szakemberek árusíthatják, hiszen ők tudnak kellő­ felvilágosítást nyújtani a termék felhasználásáról. Fontos, hogy a termékeken kötelező a magyar felirat és felhasználási utasítás, ha ilyennel nem találkozunk, ne vásároljuk meg az árucikket.

Forrás: www.heol.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét