Kezdőlap Gazdaság Jó hír: változik az ingatlan adásvétel után fizetendő illeték szabályozása

Jó hír: változik az ingatlan adásvétel után fizetendő illeték szabályozása

568
0

Egyről három évre nőhet azt az időtartam, amely alatt a korábbi lakást értékesíteni kell ahhoz, hogy annak értékét – mint illetékalap-csökkentő tényezőt – figyelembe lehessen venni az illeték megállapításakor.

Az előterjesztők indoklása szerint, aki lakást vásárol és előző lakását értékesítette, akkor a tulajdonszerzési illetéket a két lakás árának különbözete után kell megfizetnie. Erre van egy intervallum: a lakás eladása után egy éven belül kell új lakást vennie, hogy a kedvezményt igénybe tudja venni – mutatott rá. Van azonban olyan eset, amikor ez az egy év kevés. Például egy vállalkozó által szervezett társasházépítést említette, amikor egy jelentősebb összeggel be kell szállni induláskor, de a ház nem készül el egy éven belül és így nem lehet érvényesíteni az illetékkedvezményt. Sokaknak a régi lakásukért kapott összeg az, amivel beszállnak egy ilyen építkezésbe.

Az egy évet most három évre emelik a törvénymódosítással.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára szerint az indítvány a magánszemélyeknek segít lakásvásárlás esetén, hiszen egyről három évre emeli azt az időtartamot, ami alatt a korábbi lakást értékesíteni kell ahhoz, hogy annak értékét – mint illetékalap-csökkentő tényezőt – figyelembe lehessen venni az illeték megállapításakor.

Az új szabályokat mind az új, mind a használt lakás vásárlásakor lehet majd alkalmazni. Megjegyezte, továbbra is igénybe vehetik azok is az illetékkedvezményt, akik a lakásvásárlás után adják el régebbi lakásukat.

Forrás: www.piacesprofit.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét