Kezdőlap Gazdaság Trükkös nyugdíjcsökkentés jöhet Magyarországon

Trükkös nyugdíjcsökkentés jöhet Magyarországon

977
0

Nagy felháborodást keltene, ha a csökkentenék a nyugdíjakat, de nem zárható ki egy ilyen kamikaze jellegű lépés az ország vezetésétől, ha nem marad más lehetőség a nyugdíjkassza fenntartására. Más kérdés, milyen trükkös módszerrel valósítanák meg ezt.

Idén 3158 milliárd forintot tartalmaz a nyugdíjkassza, ám a következő években ez kevés lehet, mivel öt év alatt eléri a nyugdíjkorhatárt a több mint félmillió embert felölelő Ratkó-generáció – kezdi háttércikkét a Világgazdaság. Így néhány év alatt zuhanni fog a befizetők száma, miközben megugrik a nyugdíjjogosultaké.

Valamit lépni kell erre válaszul. Az egyik lehetőség a nyugdíjkorhatár megemelése, ami jelenlegi is zajlik – a végeredmény 65 év lesz. A további emelés értelmét megkérdőjelezi, hogy az idősebb dolgozók nem olyan hatékonyak, mint a fiatalabbak, illetve ha csak várható életkoruk vége közelében mehetnek nyugdíjba az emberek, akkor nem fognak takarékoskodni – nem létező – nyugdíjas éveikre, azaz igyekezni fognak elkerülni a nyugdíjjárulék-fizetést.

Nagy meglepetést keltene a nyugdíjak csökkentése – fogalmaz a gazdasági napilap -, pedig ez sem zárható ki. Ez nem azt jelentené, hogy egyik hónapról a másikra kevesebb pénzt hozna a postás, hanem például azt, hogy a nyugdíjemelés elmaradna az inflációtól. Emellett módosíthatják az első nyugdíj megállapításának módját annak érdekében, hogy kevesebb pénzzel kezdjék nyugdíjas éveiket az emberek.

Forrás: www.napi.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét