Kezdőlap Gazdaság Mégis kellenek a külföldi munkavállalók a kormánynak?

Mégis kellenek a külföldi munkavállalók a kormánynak?

553
0

Növelték az Európai Unión kívülről származó állampolgárok kvótáját.

Tízezerrel több harmadik országbeli személy magyarországi foglalkoztatását engedélyezi idén a nemzetgazdasági miniszter, mint amekkora kvótát az előző évben megállapított. A Határozatok Tárának legutóbbi számában megjelent miniszteri rendelet szerint 2017-ben Magyarországon egyidejűleg munkavállalási engedéllyel foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok legmagasabb létszámát 59 ezer főben határozzák meg.

Egy éve 49 ezer főben maximálta ezt a létszámot a kormány. A kvóta megemelésének indoka nem ismert, az viszont igen, hogy a magyar munkaerő-piacon nagyon nagy kereslet van jó szakemberekre. Sok magyar állampolgár keres boldogulást Nyugat-Európában, és a hazacsábításukra kitalált kormányzati program sem volt elég vonzó nekik, hogy összecsomagoljanak.

Feltételezhető, hogy az emiatt kialakult munkaerő-hiányt kívánja orvosolni a kormány azzal, hogy emeli a harmadik országbeli állampolgárok munkavállalási keretét. A fő cél természetesen az maradt, hogy lehetőleg magyar állampolgárokkal töltsék fel az üres álláshelyeket, de úgy tűnik, a kormány is felismerte, elkerülhetetlen, hogy kaput nyissanak a külföldiek előtt. Ezt egyébként a vállalkozások érdekképviseletei már jó ideje szorgalmazzák.

A vonatkozó jogszabályok alapján egyébként minden évben február elsejéig kellene közzétenni a kvótára vonatkozó szabályt.

Forrás: www.mfor.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét