Kezdőlap Magyarország 13 éves mélypontra zuhanhat az euró a franciák miatt

13 éves mélypontra zuhanhat az euró a franciák miatt

1040
0

13 éves mélypontra zuhanhat az euró, ha Le Pen és Melenchon száll egymással harcba a francia elnökválasztás utolsó fordulójában, ha viszont Macron és Fillon csatáznak, 4%-ot erősödhet az egységes deviza a dollárral szemben.

 A Crédit Agricole, francia befektetési bank elemzői egész konkrét elvárásokat fogalmaztak meg annak kapcsán, hogy mi lesz az euróval attól függően, hogy melyik elnökjelölt nyeri majd meg a választásokat Franciaországban.

A legjobb eshetőség szerintük az, ha Emmanuel Macron és Francois Fillon jutnak be a második fordulóba, ennek hatására az euró 4%-ot erősödhet és átlépheti az 1,1 dolláros pszichológiai határt. A befektetési bank elemzői 15%-os valószínűséget társítanak ennek az eshetőségnek.

Úgy vélik, a legvalószínűbb, ha Le Pen és Fillon vagy Fillon és Jean-Luc Melenchon jutnak tovább, az elemzők szerint ebben az esetben pedig Macron fog nyerni. Az euró ezután fellélegezhet és 1,08 dolláros szint fölé emelkedhet. Ha viszont Fillon mérkőzik meg Le Pennel, ő könnyen lehet, hogy kikap a szélsőjobboldali politikustól.

A Crédit Agricole elemzői szerint a „rémálom” eshetőség az, ha Le Pen és Melenchon mérkőznek meg az utolsó fordulóban, ebben az esetben ugyanis a mérsékelt szavazóknak szélsőjobb és szélsőbal közt kell választaniuk. Szerintük Melenchontól kikapna Le Pen, míg utóbbi politikus az euró elhagyását javasolja, előbbi az EU-val kötött megállapodásokat vizsgálná felül. Szerintük az euró árfolyamára nézve mindegy, ki nyer, az egységes deviza 7%-ot eshet a dollárral szemben, amellyel 13 éves mélyponton kötne ki.

Jelenleg egyébként egy egész napos gyengülés után 1,07-en áll az euró/dollár kereszt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét