Kezdőlap slide Colleen Bell és a volt washingtoni magyar nagykövet értékelte az amerikai elnökválasztást

Colleen Bell és a volt washingtoni magyar nagykövet értékelte az amerikai elnökválasztást

936
0

Az amerikai nagykövet nem tudja, hogy Trump győzelme után meddig tart budapesti megbízatása, de addig is teljes erőbedobással dolgozik. Bár most megosztottnak tűnik az amerikai társadalom, a demokrácia, az egyenlőség és a szabadság értékei továbbra is erősen összetartják – tette hozzá. Szapáry György volt washingtoni nagykövet szerint Orbánék kevesebb ejnye-bejnyére számíthatnak a jövőben az amerikai kormánytól.

A következő amerikai elnöknek is folytatnia kell a szoros együttműködést az Európai Unióval és a NATO-val – mondta Colleen Bell amerikai nagykövet az Euroatlanti Integráció és Demokrácia Központ (CEID) által szervezett szerdai beszélgetésen, Budapesten.

A nagykövet várakozása szerint Donald Trump választási győzelme után sem változik jelentősen az amerikai külpolitika, amelynek a gazdaságilag és politikailag erős, stabil Európa az érdeke.

Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatai erősek és dinamikusak – mondta Colleen Bell, hozzátéve, szerinte ez így lesz a jövőben is. Annak a véleményének adott hangot, hogy a demokratikus értékek támogatása továbbra is az amerikai külpolitika fontos alapelve marad.

A beszélgetésen Barack Obama elnökségét is méltató nagykövet megjegyezte: nem tudja, meddig tart a megbízatása Magyarországon, de addig is teljes erőbedobással végzi a munkáját.

image

Szapáry: Kevesebb ejnye-bejnye jön majd Washingtonból

Szapáry György volt washingtoni magyar nagykövet arról beszélt, hogy az Egyesült Államok nem tudja teljesen feladni mostani szerepét, de elképzelhető, hogy az új elnök kevésbé konfrontatív politikát választ Oroszországgal szemben.

Magyarország tekintetében azt várja, hogy az amerikai diplomácia jóval kevesebb szót ejt majd a fékek és ellensúlyok kérdéséről. Emlékeztetett: Magyarország számos helyszínen, például Afganisztánban, Irakban és Szíriában is küzd az Egyesült Államok oldalán.

„Megmutatta magát a mostani, valódi Amerika” – értékelte az elnökválasztást Szapáry György, aki szerint az amerikai választók két ciklus után hagyományosan változást akarnak.

szaparyKép forrása: sikerado.hu

Hangsúlyozta: Donald Trump sikere abban keresendő, hogy képes volt megérteni, milyen nyelven kell beszélni az amerikai munkásréteggel.

Mint fogalmazott, brutális kampányon van túl az Egyesült Államok, ami részben a közösségi médiának köszönhető, ahol olyan tartalmak és üzenetek is elfogadhatóként tűnnek fel a választók számára, amelyeket a való életben nem tolerálnának. Ugyanakkor a kampány brutalitása nem jelenti azt, hogy ilyen brutális lenne az amerikai társadalom – fűzte hozzá Szapáry György.

Colleen Bell egyetértett ezzel, és hozzátette: noha most úgy tűnhet, a választás teljesen megosztotta az Egyesült Államokat, az amerikai társadalmat továbbra is erősen összetartják a demokrácia, az egyenlőség és a szabadság értékei.

Forrás: hvg.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét