Kezdőlap Gazdaság Kikerültünk a bóvli kategóriából: bíznak a magyar gazdaságban

Kikerültünk a bóvli kategóriából: bíznak a magyar gazdaságban

793
0
A sign for Moody's rating agency stands in front of the company headquarters in New York, September 18, 2012. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand

Visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást a Moody’s Investors Service, egyebek mellett azzal indokolva a lépést, hogy a magyar kormány elkötelezett az államadósság-teher csökkentése mellett, javul a szuverén adósságállomány szerkezete és ezáltal csökkent a magyar gazdaság külső sérülékenysége.

A nemzetközi hitelminősítő kiemelte azt a várakozását is, hogy a legutóbbi időszak kedvező gazdasági teljesítménye a következő években is fenntartható lesz.
A Moody’s péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy Magyarország hosszú futamidejű államkötvény-kötelezettségeinek osztályzatát az eddigi „Ba1” szintről egy fokozattal „Baa3”-ra javította. Az új osztályzat kilátása stabil.

A „Baa3” besorolás a Moody’s osztályzati módszertanában a befektetésre ajánlott kategória alapszintje, és azonos a másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings által Magyarországra érvényben tartott „BBB mínusz” hosszú távú besorolással.

A Moody’s pénteki lépésével a három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott osztályzati sávban tartja nyilván Magyarországot.
A sign for Moody's rating agency stands in front of the company headquarters in New York, September 18, 2012.  AFP PHOTO/Emmanuel Dunand
A sign for Moody’s rating agency stands in front of the company headquarters in New York, September 18, 2012. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand

A Standard & Poor’s szeptemberben, a Fitch Ratings már májusban átsorolta a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadósságot.

A Moody’s a bejelentett osztályzatjavítás indoklásában kiemelte, hogy várakozása szerint a legutóbbi időszak kedvező gazdasági teljesítménye a következő években is fenntartható lesz. A hitelminősítő mindezek alapján a következő években 2-2,5 százalékos növekedési ütemekkel számol a magyar gazdaságban.

Forrás: www.penzcentrum.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét