Kezdőlap Magyarország Jövő héten eldől: Clinton vs. Trump

Jövő héten eldől: Clinton vs. Trump

891
0

Már egy hét sincs hátra az amerikai elnökválasztásig, és hirtelen rendkívül szorossá vált a verseny!

Az ABC News és a Washington Post legutóbbi felmérése szerint már Trump vezet, még ha egy százalékos előnye statisztikai értelemben döntetlennek is számít.

A közvélemény-kutatások átlaga alapján viszont még mindig biztos, 4 százalék körüli Clinton előnye – ez már hibahatáron felüli, tehát ez alapján ténylegesen Clinton vezet országos átlagban. A hangsúly ezúttal az országos átlagon van, a választást ugyanis valójában nem az országos eredmény, hanem az államonkénti eredmény dönti el. Ez pedig aggasztóbb lehet Clinton számára, mert országos népszerűségének csökkenése – az elmúlt két hétben 3 ponttal lett szorosabb a verseny – néhány, Trumpnak kedvező demográfiai összetételű, jellemzően munkásosztálybeli fehérek lakta népes államban Trump javára billentheti a mérleget:

most minden Michiganen és Pennsylvanián múlhat,

és persze nem jelentéktelen az sem, hogy mi történik majd Floridában, ahol szintén nagyon szorossá vált a verseny. Ezzel ugyanis jelentősen nőtt az esélye annak, hogy – ahogy 2000-ben George W. Bush is – idén az országosan kevesebb szavazatot szerző jelölt szerezzen többséget az elnököt ténylegesen megválasztó elektori kollégiumban.

Clinton visszaesése már a múlt héten elkezdődött, így nem állítható teljes bizonyossággal, hogy abban James Comey FBI-igazgató pénteki, kissé homályos levelének is szerepe volna.

Annyi bizonyos, hogy valószínűleg nem segítette Clintont, hogy az FBI újranyitotta a nyáron már lezárt email-botrány vizsgálatát,

még ha jelenleg eléggé zavaros is, hogy egyáltalán mennyi köze lehet Clintonnak a most felfedezett levelekhez, amiket közeli tanácsadója, Huma Abedin elhidegült férje, Anthony Weiner Abedinnel közösen használt laptopján találtak. Weinert ellen amúgy azért nyomoznak, mert a gyanú szerint a már többször is szexbotrányba keveredett politikus legutóbb már egy fiatalkorú lánynak küldözgetett képeket a nemi szervéről.

clinton

Rossz hír Clintonnak, hogy ez az ügy aligha fog tisztázódni a jövő keddi választásig. A jó hír, hogy egy csomó fontos államban már hetek óta szavazhatnak, a választások végeredménye szempontjából nagyon is fontos Nevadában például már félmillióan szavaztak is – ez a 2012-ben leadott szavazatok fele. Vagyis az amerikai választók egy jelentős hányada még azokban a napokban szavazott, amikor minden közvélemény-kutatás szerint Clinton fölényesen vezetett – és az adatok szerint a korai szavazók ténylegesen is inkább Clintont támogatták.

Összességében tehát még mindig Clinton győzelmére van nagyobb esély, de ha a választásig hátralevő hat napban tovább csökken az előnye, akkor nagyon szorossá, megjósolhatatlanná válhat a választás végeredménye.

Forrás: 444.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét