Kezdőlap slide Íme az őszi adócsomag

Íme az őszi adócsomag

833
1

Benyújtotta a kormány az őszi adócsomagot, amitől a szakemberek a béren kívüli juttatások szabályozásának már korábban elfogadott enyhítését várták. Igazuk is lett, meg nem is. A remélt lazítás ugyan elmaradt, de az adóterhet némiképp csökkentették. Emellett egyértelművé vált, hogy kedveznek a nagyon sokat keresőknek.

Mindenfélét vártak az öngondoskodás fontosságát hangsúlyozók az őszi adócsomagtól. Például azt is, hogy a már korábban kihirdetett adóemelést valamilyen módon enyhítik a jogalkotók.  A remélt átalakítások elmaradtak, de azért kapott némi „gyógyírt” a szakma. Ez elsősorban azt jelenti, hogy az egyébként is csak a cafeteriára alkalmazott, a szuperbruttóból fennmaradt magas szorzószám mérséklődik.

Amikor a személyi jövedelemadó (szja) mértékét 16-ról 15 százalékra csökkentették, akkor az számos esetben lejjebb vitte az alkalmazott szorzószámot is. A béren kívüli és az úgynevezett egyes meghatározott juttatások azonban valahogy kimaradtak ebből. A jogalkotók most ezt orvosolva javasolták, hogy az szja-törvényben alkalmazott 1,19-szeres szorzókat 1,18-szorosra csökkentsék.

További kedvezmény a SZÉP-kártyásoknak

A teljes adóteher ennek megfelelően 49,98 százalékról 49,56 százalékra, a cafeteria elemként kizárólag maradó készpénz és SZÉP-kártya esetében pedig 34,51 százalékról 34,22 százalékra csökken. A SZÉP-kártya tehát az idei évnél is jobban járhat, de – akár a többi juttatás esetében, – lássuk be, nem túl látványos a változás. Különösen persze azoknál az elemeknél, amelyeket „kipottyantottak” a kedvezményes körből.

Például az önkéntes pénztárba (vagy akár az Erzsébet-utalványra) kerülő százezer forintból a mostani javaslat alapján a munkavállalók zsebébe 50440 forint jut majd, ami a már elfogadott szabályok szerintinél 220 forinttal több. Az adó emelése miatt azonban még mindig 15050 forinttal kevesebbet annál, mint ami ugyanekkora összeg esetén ilyen esetekben landol a dolgozóknál. (Persze, mint arra már utaltunk, falnak a szépkártyások sem mennek azzal a plusz 290 forinttal, amit az adócsökkentés miatt százezrenként nyerhetnek.)

A már korábban elfogadott törvény szerint a még az idén béren kívüli juttatásnak minősülő, de a következő évre már így nem nevesített juttatásokat a munkáltató 2016. december 31-ét követően egyes meghatározott juttatásként biztosíthatja. Ez jelenti a magasabb adóterhet, de sokan úgy értelmezték, hogy közben a korlátok megmaradását is. Mi már korábban is arról értesültünk, hogy a jogalkotók ezeket a korlátokat el akarták törölni. Úgy tűnik azonban, ez elsőre nem sikerült.
cafeteria

 

Nagy különbség lehet attól függőem, ki hol dolgozik

Most viszont a parlament előtt levő javaslatban egyértelművé tették: „a munkáltató (ideértve a személyesen közreműködő tagja tekintetében a társas vállalkozást is) 2016. december 31-ét követően a juttatásokra vonatkozóan a 2016. december 31-én hatályos szabályokban meghatározott feltételek szerint, de az egyedi értékhatárok figyelmen kívül hagyásával egyes meghatározott juttatásként biztosíthatja”. Magyarul, agyő korlátok.

Ez a magasabb jövedelműek (és jó helyen dolgozók) számára jó hír. A közel ötven százalékos adóteher mellett tehát a nagyon szerencsések akármennyit kaphatnak cégüktől (ezzel jobban járnak, mintha a bérüket emelnék). Ami egyébként logikus, hiszen az idén például azok után, akiknek munkáltatója havonta 55,5 ezer forintnál többet fizet be a dolgozó önkéntes nyugdíjpénztári számlájára, a közel 50 százalékos adót kell kifizetni.

Helyenként és fejenként így akár az egekbe is szökhetnek a pénztári juttatások, de az eddigi hírek szerint (és ezen a már benyújtott őszi adócsomag érdemben semmit sem változtat) nagyon sok cég készül arra, hogy kivegye a béren kívüli keretből az önkéntes pénztárat. (Közben egy jóval kisebb hányad még az adóemelés hatását is magára vállalja.) Mint arról korábban írtunk, a munkavállalók sokat tehetnek viszont annak érdekében, hogy foglalkoztatójuk ne vegye le a palettáról a kívánt elemeket. Azzal ugyanis, hogy sokan jelzik ilyen igényüket, befolyásolhatják a vállalat magatartását.

Forrás: www.azenpenzem.hu

1 hozzászólás

  1. Valóban dühítőek a folyamatos variálások az adókkal, persze mindig úgy zsonglőrködnek, hogy a jól keresők járjanak jól.
    A kis pénzűek viszont jobban teszik, ha vigyáznak arra a kevésre, amijük van, ezért érdemes a lakosságnak annak a kétharmadához tartozni, akiknek jelen van az életében a lakásbiztosítás, és igyekeznek óvni az értékeiket.
    Idehaza az egyik legjobb biztosító, ami a piacon van egyértelműen a Pannon Safe (https://www.pannonsafe.hu/termekek/lakasbiztositas), ugyanis 20 éve szolgálják ki emberek tízezreit, és nagyon nagy az elégedettségi rátája. Ajánlom mindenkinek!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét