Kezdőlap Magyarország Ultimátumot adott a miniszterelnöknek Vona Gábor

Ultimátumot adott a miniszterelnöknek Vona Gábor

657
0

A Jobbik feltételt szabott: legyen vége a letelepedési kötvénynek

A Jobbik csak abban az esetben támogatja az Orbán Viktor által kezdeményezett alkotmánymódosítást, ha a kormányfő a betelepítés minden formáját elutasítja, beleértve a letelepedési kötvényt is – jelentette be Vona Gábor, a Jobbik vezetője a miniszterelnökkel folytatott egyeztetését követően. A legújabb jelzésekből pedig úgy tűnik, hogy a kormány nyitott a konstrukció felülvizsgálatára.
Vona Gábor, az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője ezt kedden, azt követően tartott sajtótájékoztatóján mondta, hogy négyszemközti találkozót folytatott a kormányfővel a miniszterelnök dolgozószobájában.

A Jobbik vezetője sikertelennek minősítette az egyeztetést, mivel azon nem sikerült meggyőznie Orbán Viktort arról, hogy a letelepedéskötvény-biznisz egy rossz konstrukció. „Se szegény migránst, se gazdag migránst ne lehessen betelepíteni Magyarországra. Se szegény terrorista, se gazdag terrorista ne érkezhessen Magyarországra. Se Jean-Claude Juncker ne tudjon Magyarországra telepíteni bevándorlókat, se Rogán Antal” – sorolta Vona Gábor, aki kijelentette, pártja csak akkor szavazza meg az alkotmánymódosítást november 8-án, ha az a letelepedési kötvényre is kiterjed és hatályon kívül helyezik az arról szóló jogszabályt- mondta.

85637_orban_vona
A letelepedési kötvények tiltása nélkül ugyanis az alkotmánymódosítás minden előremutató passzusa ellenére trükközés, szemfényvesztés és lényegében kiskapu biztosítása a terrorizmusnak – fejtette ki.

Vona Gábor tájékoztatása alapján 30-40 perces négyszemközti találkozót folytattak a miniszterelnökkel, amelynek tartalmi érdemi része 15-20 percig tartott. Emlékeztetett, két hete azért kezdeményezett egyeztetést a miniszterelnöknél, mivel értelmezési vita alakult ki közöttük arról, hogy a letelepedési kötvényekre is vonatkozik-e az alkotmánymódosítás tiltása. A találkozón egyértelművé vált, hogy a kormányfő szerint a kötvényeket árusítását nem tiltja az alaptörvény-változtatás – tette hozzá.

A jobbikos politikus kérdésre válaszolva azt mondta, úgy látta a miniszterelnöknek „komoly fejfájást” okozott a Jobbik álláspontja és abban maradtak, hogy „a miniszterelnök ezt átgondolja”.

„A labda most Orbán Viktornál pattog. Az alaptörvény módosításának zárószavazása november 8-án lenne. Amennyiben november 8-áig a letelepedési kötvénnyel kapcsolatos törvény nem kerül hatályon kívül helyezésre, akkor a Jobbik nem tudja támogatni ezt a félmegoldást” – jelentette be az ellenzéki politikus.

Ezért került kényes helyzetbe a kormányfő

Orbán Viktor az október 2-i érvénytelen népszavazást követően október 10-én nyújtotta bealkotmánymódosítását a parlamentnek, a törvénymódosító javaslata a saját neve alatt fut.
Az alaptörvény módosításához viszont a kormánypártoknak kétharmados többségre lenne szüksége, ami ellenzéki szavazatokat is feltételez. A Jobbik már a népszavazást követően bejelentett alkotmánymódosítási tervek kapcsán jelezte, hogy egyetértenek az alaptörvény módosításával és mivel egyedül a Jobbik tudja biztosítani a kétharmados támogatást a kormánypárti szavazatok mellett, ezért négyszemközti találkozóra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt.

Múlt héten már körvonalazódott, hogy a kormányfő találkozik a Jobbik vezetőjével, akkor úgy tűnt, hogy minden parlamenti párt frakcióvezetőjével egyeztet az alkotmánymódosításról. Az MSZP-s Molnár Gyulával a találkozó végül kedd délután jött össze, hétfő estére pedig eldőlt, hogy létrejön a Vona-Orbán-találkozó is.

A miniszterelnök így azért került kényelmetlen helyzetbe, mivel

  • a kétharmados többséghez szüksége van a Jobbik támogatására,
  • de közben eddig következetesen kitartott a letelepedési kötvény konstrukciója mellett.

Ezek után az a kérdés, hogy a kormányfő mennyire tart ki a letelepedési kötvény mellett. Az új kormányzati álláspontra utalhat, hogy Lázár János a keddi Kormányinfón bejelentette: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentést készít az államadósság finanszírozásáról, ami magában foglalja a letelepedési kötvény konstrukcióját is. A letelepedési kötvénykonstrukciója, jelene és jövője is felülvizsgálat alatt áll – ismerte el először nyíltan Lázár János.

Forrás: portfolio.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét