Kezdőlap A nap képe Ma veszi kezdetét a negyvennapos böjt

Ma veszi kezdetét a negyvennapos böjt

1540
0
Kép forrása: naturportal.hu

Ma veszi kezdetét a negyvennapos böjt, ami valójában 46 napon keresztül tart.

Mettől meddig?

Nagyböjt kezdete minden évben hamvazószerda napjára esik, a utolsó napja pedig a húsvét előtti szombati nap, nagyszombat. A böjt idejébe nem számítanak bele a vasárnapok és így jön ki a 40 nap.

A negyvennapos böjttel a keresztény világ húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készül. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) idén arra kéri a katolikus híveket, hogy eleget téve Ferenc pápa felhívásának, nagyböjt első napján a békéért is imádkozzanak.

Nagyböjti körlevelében az MKPK kiemeli: a nagyböjt, a húsvétra készülés alkalom a bűnbánatra, az imádság, a böjt és a rászorulók segítése pedig a bűnbánat legfontosabb kifejezései.

Úgy fogalmaztak: „amikor észrevesszük környezetünkben a magányos, beteg vagy anyagi szegénységben élő embertársainkat és adománnyal, munkával, jó szóval igyekszünk segítségükre lenni, gondoljunk arra, hogy közösségek, családok, sőt egész népek is rászorulhatnak gondoskodó szeretetünkre”.

Hozzátették: a magyar nép körében is sokaknak van szüksége segítő gondoskodásra. „Nemcsak leszakadó közösségeink, hanem a magyarság egésze is számos terhet hordoz.”

Mit lehet enni nagyböjt idején?

A XI. századig a böjt olyannyira szigorú volt, hogy késő délutánig semmit nem ettek, húst, tejterméket és tojást pedig a böjti napokon egyáltalán nem fogyasztottak. Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő: a 18 és 60 év közötti hívek csak háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól.

Manapság egyébként már számos módon böjtölnek szerte a világban. Általános szabály, hogy a 40 napos böjt alatt első sorban a húsféléktől tartózkodjunk. Ez nem is olyan egyszerű, általában nem az ebéd, hanem a reggeli és a vacsora jelenti megoldása problémás. Ha az ember lemond a felvágottakról, szalámikról, akkor a szervezet számára szükséges fehérjét általában szénhidráttal pótolja. Ez nem jó, akkor ha ezek a szénhidrátok gyorsan felszívódóak, megdobják a vércukorszintet, ami utána, hamar leesik, és ismét éhesnek érezzük magunkat! Sokkal jobb, ha jó minőségű gabonákból pótoljuk a hiányzó kalóriát. A hét fő gabona: a rizs, az árpa, a köles, a rozs, a zab, a kukorica és a búza.

Mivel tényleg nagyon sok formája létezik a böjtnek, sokan egyénileg határozzák meg miről mondanak le. Hívő embereknek talán a legfontosabb az, hogy kifejezzék hálájukat, valamint közelebb kerüljenek és megtérjenek Istenhez, ami ebben a rohanó világban már nem is olyan egyszerű. Vannak, aki nem vallási okból, hanem sokkal inkább a szervezet méregtelenítés érdekében kezdenek valamiféle böjtbe. Egy biztos, a böjt mindenképpen hasznára válik a böjtölőknek.

A Naturportál a böjt jótékony hatásairól a következőket írja. A vizsgálatok szerin a böjtölés csodálatos eredményeket hoz és mindig magába foglalja a szellemi és lelki salaktalanítást is. Reudiger Dahlkénak az a véleménye, hogy az ősi keresztény böjt újraélesztésével szinte kiirthatnánk a köszvényt, a reumát, az idős kori cukorbetegséget a magas vérnyomást, illetve a szívinfarktus és a rák is ritkábban fordulna elő.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét