Kezdőlap A nap képe Gyöngyös: elfogadták a város költségvetését

Gyöngyös: elfogadták a város költségvetését

622
0
Gyöngyös, városháza. Fotó: Szalmás Péter

Elfogadta a város költségvetését februári ülésén a képviselő-testület – számolt be róla Gyöngyös Város Információs Portálja.

Elfogadta Gyöngyös 2022-es költségvetését a város képviselő-testülete. A grémium második alkalommal tárgyalt az első forduló után közszemlére bocsátott büdzséről, amely több ponton is módosult az első fordulós javaslathoz képest.

A 12,5 milliárd forintos főösszegű költségvetés hiányt nem tartalmaz, az önkormányzat 248 millió forintos általános tartalékkal rendelkezik majd 2022-ben. A büdzsé fejlesztésekre, beruházásokra mintegy 2,3 milliárdot különít el, és olyan nagy volumenű beruházások mellett, mint a közvilágítás-fejlesztési program folytatása,

tartalmaz számos, a februári közmeghallgatáson elhangzott lakossági javaslatot is,

így például a Bástya utca felújítását, vagy a Napsugár úti garázssor munkálatait.

A tíz választási körzet fejlesztésére 10-10 millió forintos keretet különítettek el.

A civil szféra, így a kulturális és sportegyesületek támogatására 116 millió forintot tartalmaz a költségvetés, amelybe beépült Dumity Richárd parasportoló támogatása is, aki a paralimpián fogja hazánkat képviselni.

A költségvetés tárgyalása előtt elfogadták az önkormányzati tulajdonú társaságok üzleti tervét, így az azoknak nyújtandó támogatás is bekerül a büdzsébe. A cégek egyébként külön támogatást is kaptak, amelyet differenciált, összességében 15 százalékos bérfejlesztésre fordíthatnak.

A kormányzati elvonások közel egymilliárd forinttal csökkentik idén az önkormányzat mozgásterét,

aminek legnagyobb részét a szolidaritási hozzájárulás és az iparűzésiadó-csökkenés teszi ki, de továbbra sem számíthat az önkormányzat a gépjárműadóra sem. A központi béremelés mintegy 300 millió forint pluszköltséget eredményez az intézményeknél és a városi cégeknél, ugyanakkor ezen a jogcímen mintegy 160 millió forintos kompenzációt is kapott a város.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét