Kezdőlap A nap képe Coronasomnia: új alváskór terjed, ami bizonyítottan a Covid-19 következménye

Coronasomnia: új alváskór terjed, ami bizonyítottan a Covid-19 következménye

911
0
Kép forrása: házipatika.com

A Covid-19 világjárvány ma már bizonyítottan egyik kellemetlen és hosszan tartó következménye, az egyeseknél kialakuló alvatlanság. Nevet is adtak neki: coronasomnia – írja közleményében a Magyar Alvás Szövetség.

A zavart elsősorban a stressz és a szorongás okozza, ami kezelés nélkül nehezen visszafordítható folyamattá válik. Leginkább a magas vérnyomás és a depresszió fennmaradásának a kockázata maradhat fenn a világjárvány végét követően – jelzik az alváskutatók.

A XXI. század népbetegségévé vált az alvatlanság, hangsúlyozza az alvás orvosok világszövetsége, miközben a szorongást és a stresszt a mindennapok bizonytalansága növeli. Ezért az alvatlanság elleni küzdelem soha nem volt olyan fontos, mint ezekben az években. Ha az alvászavar állandóvá válik, kialakulhat az alvatlansági szindróma, ami azt jelenti, hogy minél többet aggódik valaki emiatt, annál nehezebben tud aludni.

A természetes élettani rendszerünk felborulása, a cirkadián ritmusunk megváltozása az emésztésre éppúgy hatással van, mint az immunrendszer funkcióira. A koronaszomnia leküzdéséhez életmódváltozásra és szakemberrel folytatott konzultációra is szükség van a szövetség szerint – számolt be róla a HVG.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét