Kezdőlap A nap képe Hétfőtől hatósági áras lesz a benzin és a gázolaj

Hétfőtől hatósági áras lesz a benzin és a gázolaj

896
0
Képünk csak illusztráció (forrás: google)

November 15-étől sehol nem lehet majd többet kérni egy liter üzemanyagért, mint 480 forint.

„A kormány döntött, és november 15-től 480 forintban rögzíti a benzin- és gázolaj literenként árát” – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.

Azt is elmondta, hogy sokat tanulmányozták a benzinárnövekedés hátterét, valamint az Európai Uniós árakat, hiszen ugrásszerűen nőtt meg egy év alatt. A kormány megnézte, milyen eszközöket alkalmaztak más európai tagállamok a benzin- és gázolajár mérséklésére, csak Horvátország rögzítette az árat, mégpedig 550 foirntos felső árban.

Ezért döntöttek úgy, hogy a november 15-től a benzin- és gázolaj árát 480 forintos felső határral rögzítik.

Ennél olcsóbb lehet literje, de drágább nem, ami talán az infláció mérsékléséhez is hozzá tud járulni.

Az elmúlt időszakban a parlamentben is sokszor képezte vita tárgyát a magas üzemanyagár. Dudás Róbert jobbikos országgyűlési képviselő, az ellenzék közös jelöltje rövidtávú megoldásként már októberben a benzinár azonnali befagyasztását javasolta.

Véleménye szerint hosszútávon azonban az jelentheti a megoldást, ha az üzemanyagokat terhelő jövedéki adót és az ÁFÁ-t csökkenti a kormány. Ha ezt nem teszi meg, akkor hamarosan jelentős áremelkedés lesz tapasztalható az élet szinte minden területén, az élelmiszerektől az építőiparig – hangsúlyozta akkor Dudás Róbert.

A kormány mostani döntése a rekordmagas magyar infláció kordában tartása érdekében is indokolt volt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét