Kezdőlap A nap képe Virtuális Katonák I. – Politikai trollhadsereg lepte el a jobbikos utcafórumról közvetítő...

Virtuális Katonák I. – Politikai trollhadsereg lepte el a jobbikos utcafórumról közvetítő gyöngyösi hírportál Facebook oldalát

1094
0
Fotó Jakab Péter és Dudás Róbert az utcafórumáról. A kép forrása: Dudás Róbert Facebook oldala

SZERVEZETT TROLLTÁMADÁS

Furcsa dolog történt az egyik gyöngyösi hírportál Facebook oldalán. Erbeszkorn Tamás, aki munkája során legtöbbször a helyszínről jelentkezik, múlt hét csütörtökön a jobbikos Jakab Péter gyöngyösi utcafórumát közvetítette. Eddig nincs semmi meglepő. Azonban az, ami a hírportál Facebook oldalán található bejegyzés alatti kommentszekcióban kialakult, viszont megér egy misét. Szemmel láthatóan egy jól szervezett politikai trolltámadás tanúi lehetnek azok, akik alaposabban megvizsgálják a kommenteket, valamint a hozzászólók érdeklődési körét, megosztásait. Mint a sáskák, úgy lepték el a kommentfalat az ország minden szegletéből írogató kormánypárti trollok. Az egyértelműen beazonosítható Fidesz szimpatizánsok valamiféle vezényszóra érkezhettek, hiszen ismervén a közösségi média algoritmusait, másként igen nehezen informálódhattak volna ennyien, hogy hol kell szitkozódni. Több, mint 1.400 reakció és több, mint 700 hozzászólás, melyek nagyrészt Jakab Pétert, a Jobbik elnökét, miniszterelnök-jelöltjét gyalázzák.

Az összehangolt támadás másoknak is feltűnt. Teljesen egyértelműen kirajzolódik, hogy egy szervezett akciót láthatunk működés közben.  Azonban előfordul, hogy néha hiba csúszik a gépezetbe és a belső utasítások nem a zárt kommunikációs csatornákon érkeznek, hanem egy baki folytán a nyilvánosság elé kerülnek.

Egyik olvasónk küldött erre egy Vas megyei példát. Szombathelyet, akárcsak Gyöngyöst, nem kormánypárti polgármester vezeti, így ott is megvannak azok a szerveződések, melyek fő feladata a közösségi médiában történő hangulatkeltés, a lejáratás, az ellenzék sározása. Ezek a trollcsapatok rendkívüli alapossággal működnek, tagjai a rendszer haszonélvezőitől, a fizetett kommentelőkig, a holdudvar tagjaitól a hithű, mindenre elszánt szimpatizánsokig terjednek. A Vasi Srácok nevezetű Facebook oldalnak minden bizonnyal van egy belső, zárt csoportja is, ami az oldalt és csoportot kezelő admin utasításának szövegéből egyértelműen kiderül, hiszen a „parancs” így kezdődik. „Kedves Csoporttagok!”

TUDTUK, DE NEM SEJTETTÜK

A rossz helyre posztolt utasításból kiderül mi a feladat, de ami igazán megdöbbentő, ahogy figyelmeztetik a virtuális katonákat, hogy „a feladat/kérés végrehajtása név szerinti visszakövetésre kerül központilag!”

A 444 hírportál még 2018-ban számolt be arról, amit a Fidesz egyik Facebook-katonája elmesélt nekik, miszerint a párt egy virtuális hadsereget hozott létre. A bennfentes elmondta, egyenesen a Fidesz pártközpontjából küldenek ki lejárató mémeket, amiket civilnek álcázott csoportokban kell tovább osztani. A párt munkatársait és aktivistáit állandóan ellenőrzik, ha nem osztják elég hatékonyan és lelkesen a propagandát, azonnal figyelmeztetik őket.

A tapasztalatokat összegezve ez a jelenség Gyöngyösön is megfigyelhető. A Facebookon helyben is jelen vannak olyan csoportok, oldalak, melyek nap, mint nap, a fent leírtaknak megfelelően végzik feladatukat. A Fideszhez köthető gyöngyösi csoportok például a Megszépül Gyöngyös, a Gyöngyös, szeretlek – támogatói csoport és a Gyöngyös Város. Ez utóbbinak Facebook oldala is van.

LÁTNI IS KELL, NEMCSAK NÉZNI

Senkinek ne legyen kérdés, ezeket a politikai célokat szolgáló közösségi médiumokat sokan, sok pénzből működtetik, de erről majd egy következő írásunkban számolunk be.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét