Kezdőlap A nap képe Szputnyik V: az akadémikus állítása szerint bivalyerős az orosz vakcina

Szputnyik V: az akadémikus állítása szerint bivalyerős az orosz vakcina

1285
0
Szputnyik V. A kép forrása: egeszsegkalauz.hu

Az elmúlt hetekben Gyöngyösön is sokan kapták meg a Szputnyik V-t, hiszen a Bugát Pál Kórházban működő oltóponton oltakozók számára sokaknak ezt a típusú vakcinát kínálták.

Nemrégiben a szerbek vizsgálták meg a vakcinák hatásosságát, és mindegyik oltóanyaggal kapcsolatban jó hírekkel szolgáltak. Bár a felmérés még zajlik és végleges eredmények nincsenek, a bevont polgárok száma alapján az eredmény egész Szerbia területére reprezentatívnak tekinthető.

Most az orosz vakcinával kapcsolatban érkeztek jó hírek, miszerint a Szputnyik V az új koronavírus minden eddig ismertté vált mutációjával szemben védelmet nyújt. A részleteket Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kidolgozó Gamaleja Intézet igazgatója a vesti.ru állami médiaportálon szerdán megjelent interjújában közölte.

Gincburg szerint Szputnyik V-vel eddig világszerte 10-11 millió embert oltottak be. Mint mondta, az oltóanyag a SARS-CoV-2 minden ismertté vált változatával, így a brit mutáns, a dél-afrikai és a brazil mutációval szemben is védelmet nyújt, de a Gamaleja Intézet munkatársai két módszert is kidolgoztak a vakcina korszerűsítésére, ami lehetővé teszi annak módosítását a vírus jövőbeni változásaival szemben – számolt be róla az Egészségkalauz.

Az akadémikus azt állította, hogy a koronavírus védőoltás beadása után akár három évig is fennmaradhat a magas antitestszint, amihez hozzájárul a koronavírussal való állandó, az immunrendszert serkentő érintkezés. Bejelentette, hogy az év végén vagy 2022 elején a Szputnyik V már orrcsepp formájában is bevihető lesz a szervezetbe, ami különösen a gyerekek esetében könnyítheti meg a vakcinációt.

A moszkvai Gamaleja Intézet szerint a megbetegedési rátákat tekintve az orosz vakcina hatásossága két oltás után 97,6%-os, de az Intézet igazgatója, Alekszandr Gincburg szerint még ennél is magasabb lehet.

Az eredményt az Egységes Állami Egészségügyi Információs Rendszerben (ЕГИСЗ) az oltottakról vezetett adatok alapján kapták. Eszerint 2020 december 5-től 2021 március 31-ig 3,8 millió orosz állampolgárt oltottak be mindkét részoltással. A megbetegedési ráta az oltottak között az első oltások beadásának időpontjától számítva 0,027% volt. Mindeközben a nem oltottak esetében ez a számadat ugyanezen időtartam alatt 1,1% volt. A részletes tudományos publikációt májusra ígérik.

Az Oroszországból érkező információk alapján, az orosz vakcina kifejezetten jó döntésnek számíthat, de bizonyára hamarosan több nemzetközi tanulmány is születni fog a vakcinákról, amik remélhetőleg megerősítik az eddigi biztató híreket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét