Kezdőlap Gyöngyös és Heves megye Díjemelés: az önkormányzatoknak tilos, az állami cégeknek lehet

Díjemelés: az önkormányzatoknak tilos, az állami cégeknek lehet

946
0
Kép forrása: autopalya.hu

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter december 10-én a következőket mondta:

„az a véleményünk, hogy a koronavírus-járvány időszakában a lakossági terhek nem növelhetőek. Mindenkinek nehezebb, az államnak, az önkormányzatoknak és az embereknek is, nem kell további terhekkel nehezíteni a megélhetést”.

Ennek szellemében a kormány el is rendelte, hogy az önkormányzatok sem adókat, sem szolgáltatásaik díjait nem emelhetik meg 2021-ben. A kormány álláspontjával viszont szembe megy, hogy januártól több állami közszolgáltatás díja is emelkedett.

  • Januártól minden autópálya-matrica ára egységesen, közel négy százalékkal emelkedett. Ezzel az egyhavi matrica ára majdnem ötezer forint.
  • Ettől az évtől az M25 (M3-Eger összeköttetés) út is fizetős lett.
  •  A Posta átlagosan 8,5 százalékkal emelte az árait a vállalati ügyfelek számára, és a leggyakoribb levélfajta feladása is ennyivel került többe.

A Magyar Közlöny 2020 december 18-ai számában jelent meg a rendelet, amely megtiltotta az önkormányzatok számára, hogy szolgáltatásaik díján emeljenek. Az MSZP párigazgatója, Molnár Zsolt szerint a kormány a rendelettel valójában az önkormányzatok, és nem a járvány ellen küzd.

 

Az RTL Klub Híradója megkérdezte a kormányt, hogy az állami cégekkel ellentétben az önkormányzatok miért nem emelhetnek a szolgáltatásik díjain, de választ nem kaptak.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét