Kezdőlap Gazdaság Szabad Városok Szövetsége: a kormány vonja vissza az iparűzési adó megfelezéséről szóló...

Szabad Városok Szövetsége: a kormány vonja vissza az iparűzési adó megfelezéséről szóló döntését

987
0
Szabad Városok Szövetsége. Fotó / Facebook

Karácsony Gergely főpolgármester és 37 kerületi, illetve vidéki településvezető közös közleményben követeli, hogy a kormány vonja vissza az iparűzési adó megfelezéséről szóló, szerintük „az önkormányzatok kivégzését jelentő” döntését.

A Szabad Városok Szövetsége nevű szervezet vasárnap közzétett közleményében úgy fogalmaz: az iparűzési adó megfelezésének semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, annak csakis a Fidesz hatalmi politikájához van köze.

A közleményt aláíró polgármesterek közös tiltakozásra hívták azokat az önkormányzatokat, amelyek meg akarják védeni a polgáraiknak nyújtott közszolgáltatásaikat és saját cselekvőképességüket. „Közösen kell fellépnünk a sötét időket idéző, sötét szándékok miatt meghozott kormánydöntés ellen” – fogalmaztak.

Hozzátették: a csatlakozó önkormányzatok tiltakozásuk jeléül, „a közszolgáltatások védelmében” december 23-án 19 órától egy estére lekapcsolják településeiken a díszkivilágításokat. Ezzel kívánják felhívni a polgárok figyelmét az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások fontosságára.

Azt írták: az iparűzési adó bevételéből az önkormányzatok szerte az országban a mindenkinek járó közszolgáltatásokat biztosítják, a helyi tömegközlekedést, a szemétszállítást, utak karbantartását, közvilágítást, zöldfelületek kezelését, ebből fizetnek szociális támogatásokat, finanszíroznak színházakat, kulturális és sporttevékenységet. Ezek ellátása a miniszterelnök döntése miatt veszélybe került – vélekedtek.

Álláspontjuk szerint a 25 ezer főnél nagyobb településeknek ígért egyedi kompenzációt „Orbán Viktor kénye-kedve szerint”, politikai alapon fogja osztani a kormány – olvasható az MTI-n.

A kormány döntése minden bizonnyal Gyöngyös számára is hatalmas érvágás lesz. Az iparűzési adó az önkormányzat legjelentősebb saját bevételi forrása, melyből Gyöngyös már eddig is százmilliós nagyságrenden fedezett olyan kötelező feladatokat, melyekre az állam a város adóerő-képessége miatt nem biztosított normatívát. Hogy pontosan mit jelent ez Gyöngyösnek? Hamarosan kiderül.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét