Kezdőlap Gazdaság A kormány döntött az iparűzési adóról: ez Gyöngyösnek is nagy érvágás lesz

A kormány döntött az iparűzési adóról: ez Gyöngyösnek is nagy érvágás lesz

1234
0
Gyöngyös, városháza. Fotó: Szalmás Péter

Szombaton jelent meg Magyarország Kormánya Facebook oldalán, hogy a kormány újabb intézkedéseket vezet bea családok és a vállalkozások védelme érdekében”. Ezek közül az egyik, hogy a kis- és középvállalkozók, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-től a felére csökkentik.

Az LMP vasárnap reagált a bejelentésre, melyről az MTI is beszámolt, a kormány leszámol az önkormányzatokkal címmel!

A kormány bosszúhadjáratot indított az önkormányzatok ellen, az iparűzési adó megfelezése ugyanis nem segítség a vállalkozásoknak, hanem „végső leszámolás” az önkormányzatokkal – mondta a párt társelnöke vasárnap a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón.

Kanász-Nagy Máté

„ócska fideszes trükknek”

nevezte az iparűzési adó felének elengedését, mivel az szerinte nem jelenet érdemi segítséget a koronavírus-járvány miatt bevételeiket elvesztő kis- és középvállalkozásoknak, de gyakorlatilag az önkormányzatiság végét jelentheti.

A települések forrásainak elvételével ugyanis olyan, az emberek életét közvetlenül segítő szolgáltatások szűnhetnek meg, mint a bölcsődék és óvodák, valamint a közúthálózat fenntartása, a közösségi közlekedés szervezése, illetve a zöldfelületek fejlesztése – fejtette ki az ellenzéki politikus. Kiemelte, érdemi segítséget az jelentene, ha a kormány a „korábban 100 milliárdokkal teletömött haveri zsebek körül” kutakodna és azokból finanszírozná a válságkezelést.

Kanász-Nagy Máté az LMP követelései között említette a stadion- és szállodaépítések leállítását, valamint a teljes bértámogatás és táppénz bevezetését és az álláskeresési járadék kiterjesztését, szerintük ugyanis ezek a lépések jelentenék a valódi válságkezelést.

Az iparűzési adó az önkormányzat legjelentősebb saját bevételi forrása, melyből Gyöngyös már eddig is százmilliós nagyságrenden fedezett olyan kötelező feladatokat, melyekre az állam a város adóerő-képessége miatt nem biztosított normatívát.

Azt még nem tudni, hogy ez a döntés mennyire lesz katasztrofális Gyöngyös életében, de az biztos, hogy a város rendkívül nehéz év elé tekint. Az önkormányzat költségvetési igazgatóságának és a városvezetésnek fel van adva a lecke, hogyan gazdálkodjon az megcsappant keretből.

Hogy pontosan mit jelent ez Gyöngyösnek? Hamarosan kiderül, de ez valószínűleg fájni fog.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét