Kezdőlap Gyöngyös és Heves megye Az idei fűtési szezon kezdete óta Heves megyében harmincegy ingatlanban keletkezett tűz

Az idei fűtési szezon kezdete óta Heves megyében harmincegy ingatlanban keletkezett tűz

805
0
Képünk illusztráció. Forrás: heves.katasztrofavedelem.hu

Az idei fűtési szezon kezdete óta Heves megyében összesen harmincegy ingatlanban keletkezett tűz, mely nem kímélte a családi házakat, azokkal összeépített melléképületeket és a társasházakat sem. A tűzesetek egy halálos áldozatot is követeltek, ketten pedig sérüléseket szenvedtek – számolt be a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Hatóság.

A lángok legtöbbször egy-két négyzetméteren pusztítottak, de több esetben is előfordult, hogy a lakás teljesen kiégett, lakhatatlanná vált, egy élet munkája lett a lángok martaléka.

Kedden két épületben is lángok csaptak fel, melyekhez kérték megyénk tűzoltóinak segítségét.

Összehordott lom és szemét égett egy lakóház egyik szobájában, Kiskörén, a Damjanich János úton, tegnap délelőtt A lakó a tiszanánai önkormányzati tűzoltók kiérkezése előtt elhagyta a házat. Az egység egy vízsugárral eloltotta a tüzet, majd átszellőztette az épületet. A tűzben egy ember súlyos sérüléseket szenvedett, őt a mentők kórházba szállították.

Egy melléképület égett teljes egészében a Heves megyei Verpelét Kiss Ernő útján, tegnap délután. A település önkéntes tűzoltóinak kiérkezése előtt egy gázpalackot kihoztak az épületből. Az esethez az egri hivatásos tűzoltókat is riasztották, személyi sérülés szerencsére nem történt.

A téli hónapokban is fontos, hogy kellően figyeljünk a magunk és otthonunk biztonságára, egyebek mellett azzal, hogy megbízható fűtőberendezést üzemeltetünk. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet, ha a készüléket nem rendeltetésszerűen használjuk, ha szabálytalan a kivitelezés, illetve ha elmulasztjuk a műszaki felülvizsgálatot vagy ellenőrzést. A nem megfelelő eszköz miatt jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetek alakulhatnak ki, amelyek akár tragédiával is végződhetnek.

A tragikus esetek füstérzékelő használatával megelőzhetőek lennének. Egy néhány ezer forintos füstérzékelő 85 decibellel sípol, ha füstöt észlel, így még a tűz kialakulásakor esély van azt megfékezni, ezzel emberi életet és anyagi javakat lehet megmenteni. Nemcsak haláleset nem következett be, hanem füstmérgezést sem szenvedett senki, de még nagyobb tűz sem keletkezett azokban a lakásokban, házakban, ahol volt füstérzékelő. Mindenképpen érdemes egy ilyen életmentő eszközt vásárolni, és a szoba közepén a plafonra szerelni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét