Kezdőlap Gazdaság Elmaradt foglalásaik után 80 százalékos támogatást igényelhetnek vissza a szálláshely-szolgáltatók

Elmaradt foglalásaik után 80 százalékos támogatást igényelhetnek vissza a szálláshely-szolgáltatók

813
0

Mármint akinek november 11. és december 10. közötti időszakot érintő foglalásai november 8-ig felvezetésre kerültek az Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felületén. A szálláshely-szolgáltatók bevételkiesésük 80 százalékát kaphatják meg, amennyiben az NTAK-ban található elektronikus űrlap kitöltésével kérik a támogatást, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) még ebben az évben folyósít – közölte az MTÜ az MTI-vel.

A visszaigényelhető összeg mértéke a rögzített foglalások nettó bevételének a 80 százaléka. A támogatás feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, és a dolgozók megkapják a fizetésüket erre az időszakra.

Az elektronikus űrlap kitöltése egyszerű, csak néhány kattintást igényel az NTAK felületén, az igénylésre 30 nap áll rendelkezésre, a folyósítás pedig legkésőbb december 31-ig megtörténik. A minél gyorsabb kifizetés érdekében javasolt december 20-ig az igényléseket beküldeni – írták.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese a közleményben elmondta: valamennyiünk érdeke, hogy minél több szolgáltató folytathassa tevékenységét, és a szálláshelyek a jövőben is versenyképes szereplői legyenek az újrainduló turizmusnak. A mostani intézkedések nyomán több ezer turisztikai vállalkozás részesül több milliárd forint támogatásban. Hozzátette: ez segíti a munkahelyek megőrzését, az ott dolgozó szakemberek pályán tartását. A kormány turizmust érintő támogatása eddig összességében megközelíti a 700 milliárd forintot, meghaladja a 2 milliárd eurót, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek számít – közölte.

Bővebb információ a támogatás igényléséről, felhasználásáról és az elszámolásról az info.ntak.hu oldalon olvasható.

Bajban azok a szálláshely-szolgáltatók vannak, akiknek a korlátozás idejére eső foglalásaik nem volt előre felrögzítve az NTAK-ban. Mivel ez nem kötelező, sokan nem tették meg. Az adminisztrációs feladatokra plusz kapacitással nem rendelkező kisebb szolgáltatóknak, akik az NTAK-ban nem rögzítették előre foglalásikat, semmi segítség nem jutott. Mivel a szálláshelyek a korlátozás ideje alatt csak üzleti célból érkező vendégeket fogadhatnak, a pórul jártak, a november 11 és december 10 közötti időszakban esetlegesen „beeső” turisták vendégéjszakáiból származó bevételektől is elestek. Nekik most a semmiből vagyis a tartalékaikból kell finanszírozni költségeiket, úgymint a bérek, járulékok és egyéb költségek.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét