Kezdőlap Magyarország Müller Cecília: a gyógyultak vérplazmával segíthetnek a súlyos betegeknek

Müller Cecília: a gyógyultak vérplazmával segíthetnek a súlyos betegeknek

302
0
Müller Cecília Fotó / koronavirus.gov.hu

Mivel napjainkra sokan megfertőződtek koronavírussal és ezáltal nő a betegségből gyógyultak száma is, egyre többen segíthetnek vérplazmájukkal a súlyos betegeknek. Az országos tisztifőorvos ma elmondta, hogy a vérplazma adásához a gyógyultak 10 százaléka termel kellő mennyiségű ellenanyagot. Minden gyógyult jelentkezhet, de klinikai vizsgálatnak kell megállapítani, hogy adhatnak-e vérplazmát.
Müller Cecília nemes cselekedetnek nevezte, ha valaki így segíti a súlyos betegeket. Ismertetése szerint a vérplazmával készen biztosítják a betegeknek azt az ellenanyagot, amelyet szervezetük esetlegesen nem tud megtermelni. Úgy fogalmazott: “Egyfajta passzív immunitásban részesítjük” őket.

A SYNLAB honlapján olvasható, hogy az új koronavírus megbetegedés kezelésére jelenleg még nem állnak rendelkezésre specifikus gyógyszerek és oltás sem, ezért is lehet fontos a passzív immunizálást használó terápia alkalmazása. A plazmatranszfúziós eljárás nem a megelőzésben, hanem a gyógyításban nyújthat segítséget, mivel kívülről juttatnak a szervezetbe antitesteket, amelyek alapvetően akkor tudnak hatni, ha a vírus jelen van a páciens szervezetében. A vakcina megjelenéséig az antitest-terápia nagy segítséget jelenthet a COVID-19 gyógyításában, hiszen támogatja a szervezet SARS-CoV-2 vírus elleni harcát. A vérplazma a vér halványsárga színű összetevője, amely a vérben található anyagokat oldott állapotban tartja és amely a teljes vérmennyiség 50-60%-át teszi ki. A vérplazma jelentős része víz, de találhatók benne fehérjék, cukrok, vízoldékony vitaminok, ásványi anyagok, hormonok, valamint a véralvadáshoz szükséges anyagok is, mindezek oldott állapotban. A vérplazmában keringő fehérjék között találjuk az immunglobulinokat vagy más néven antitesteket, amelyek az immunrendszer részeként segítik a szervezetet megvédeni a fertőzésektől. A vérplazmához plazmaadás útján jutnak. Az eljárás során úgy veszik le az alany vérét, hogy közben átáramoltatják egy plazmaferezis-készüléken, amely a plazmával együtt kiszűri a vérből az antitesteket is, míg a sejtes elemeket tartalmazó részt visszajuttatják a donorba. Egy-egy alkalommal körülbelül a teljes vérmennyiség egyötödét veszik le, ami nagyjából 0,8-1 liter plazmát jelent.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét