Kezdőlap Gyöngyös és Heves megye Rozsdaövezetek kijelölésére is javaslatot tett a gyöngyösi képviselő testület

Rozsdaövezetek kijelölésére is javaslatot tett a gyöngyösi képviselő testület

859
0
A mátrafüredi strand. A kép forrása: termalonline.hu

Többek között az ún. rozsdaövezetek kijelölésére is javaslatot tett a gyöngyösi grémium a múlt hét csütörtökön megtartott testületi ülésen – olvasható Gyöngyös Város Információs Portálján.

Rozsdaövezetként definiálható a használaton kívül került, vagy alulhasznosított, általában leromlott fizikai állapotban lévő, és/vagy környezetszennyezéssel terhelt egykori iparterület, gazdasági terület, illetve elhagyott, használaton kívüli laktanyaterület. Az egykori ipari övezetek nagy részén találhatóak, kisebb vagy jelentősebb környezeti problémákkal sújtott területek, valamint műemlékvédelem alatt álló, egykori ipari épületek.

A kedvezőbb adottságú rozsdaövezetek általában a városok középső és külső kerületeiben helyezkednek el, így általában jól megközelíthetők tömegközlekedési eszközökkel, de akár vasúton és közúton is. A szóban forgó területek rendszerint megfelelő közművekkel (csatornázással, ivóvíz-ellátottsággal) is rendelkeznek. A kedvezőtlenebb adottságú ipartelepek esetén jórészt hiányoznak a fenti jellemzők.

A képviselő-testület javaslatot tett arra, hogy Gyöngyösön mely területek sorolhatók a rozsdaövezet kategóriájába, amelyek később bevonhatók lesznek a Városi Otthonteremtés Programba.

A Parlament még júliusban fogadta el a rozsdaövezeti akcióterületek létrehozásához szükséges intézkedésekről szóló törvényt, majd felhatalmazta a kormányt, hogy a települési önkormányzatok véleményének kikérését követően rendeletben jelölje ki a rozsdaövezeti akcióterületeket. A törvény lehetővé teszi, hogy az akcióterületeken – az általános 27 százalékos áfakulcs helyett – kedvezményes 5 százalékos ÁFA kulccsal lehessen értékesíteni a többlakásos lakóingatlanban, a 150 négyzetméter alatti lakásokat.

Az intézkedéssel elérhető áron jó minőségű új otthonok épülhetnek az évtizedek óta elhanyagolt, pusztuló, ugyanakkor a városokon belül nagyon jó elhelyezkedésű rozsdaövezeti területeken.

Gyöngyös képviselő-testülete a szeptemberi ülésén tíz rozsdaövezeti akcióterület kijelölésére tett javaslatot, melyek önkormányzati, állami és magántulajdonban vannak.

Ilyen területek például a mátrafüredi volt strandfürdő, volt óvoda és üdülő, a szintén Füreden található Erdész utca, Gyöngyösön  honvédségi területek, vasútállomás környéki területek, a volt vasöntöde, a volt szeszfőzde, a volt malom telephely és a volt TÜZÉP telephely bizonyos területei.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét