Kezdőlap Gyöngyös és Heves megye Iskolaőrség: a Fidesz mellett a Jobbik is megszavazta a javaslatot

Iskolaőrség: a Fidesz mellett a Jobbik is megszavazta a javaslatot

638
0
A kép forrása: mfor.hu

Az Országgyűlés elfogadta a törvényjavaslatot, melyet a Fidesz mellett a Jobbik és a pártból nemrég kilépett független képviselők is megszavaztak. Az iskolaőrök rendőrségi alkalmazottak lesznek, oktatási ügyekbe nem lesz beleszólásuk.

Az iskolaőrök szükség esetén alkalmazhatnak testi kényszert, megbilincselhetik azt, aki szökni akar, illetve kárt akar tenni másban vagy magában.

Használhatnak gumibotot és vegyi eszközt, mint például könnygázt, és lefoglalhatnak bármit, ami feltételezhetően bizonyítéknak tekinthető.

A törvény szerint, ha egy gyermeket a bíróság szándékos bűncselekmény miatt elítél, az utána járó iskoláztatási támogatást egy évre fel kell függeszteni. A büntethetőségi korhatárt is leszállították 14-ről 12 évre, azokban az esetekben, ha a gyerek például a tanárra vagy az iskolaőrre támad. Iskolaőrök csak azokba az oktatási intézményekbe kerülhetnek, melyekben azt kifejezetten kéri az iskola vezetése.

A MSZP és az LMP tartózkodott, több független képviselő és a DK nemmel szavazott. Szerintük a kormány rossz megoldást választott a problémára.

A felmérések alapján Heves megyében eddig három oktatási intézmény jelezte, hogy igényt tart az iskolaőrök jelenlétére.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét