Kezdőlap A nap képe Gyöngyös: A Jobbik is támogatja a Momentum kezdeményezését

Gyöngyös: A Jobbik is támogatja a Momentum kezdeményezését

1333
0

Felejtsük el a régit! Fejlesszük a gyöngyösi vasútközlekedést! Ez a lényege a kezdeményezésnek. Korszerű, kényelmes, gyors motorvonat. Biztonságos, kiszámítható közlekedés. Ütemes menetrend. Alternatíva a Budapestre ingázóknak. Alternatíva a turistáknak. Alternatíva az ipari parknak.

A MÁV június 6-án bevezetett, 34 vidéki vasútvonalat érintő járatritkítása, Gyöngyös vasúti kapcsolatát is érinti. Gyöngyös és Vámosgyörk között már csak egyetlen vonatpár közlekedik. A Momentum Mozgalom témában történt kezdeményezésének részeként a Momentum helyi szervezete a gyöngyösi szárny ügyében indított petíciót. Leépítés helyett korszerű, színvonalas és versenyképes vasúti szolgáltatást javasolnak.

A jelenleg ingázó elavult szerelvényt, egy korszerű alacsonypadlós, klimatizált, akadálymentes mosdóval felszerelt, akár 160 km/h-s tempóra képes Stadler Flirt típusú motorvonatra cserélnék.

Forrás: wikipedia.org

Terveik közt szerepel Gyöngyös és Budapest között közlekedő, reggeli és késő délutáni csúcsidőben induló, ütemes menetrend szerint közlekedő, „gyorsított személyvonat” járatok indítása, melyek elsősorban a Gyöngyösről Budapestre és vissza utazókat szolgálnák ki, és a rövidebb menetidő miatt csak fontosabb állomásokon állnának meg. Kitérnek arra is, hogy az egész régió közlekedési kapcsolatát javíthatná az a módosítás, ha a Budapest és Miskolc között közlekedő Intercity vonatok Hatvanban is megállnának, biztosítva a lehetőséget az átszállásra. A vasútállomás környezetét illetően is vannak konkrét fejlesztési javaslataik, mint például jegykiadó automata telepítése, korszerű automata félsorompós rendszerű közúti átkelő, kamerával megfigyelt P+R parkoló fedett vagy zárt kerékpár tároló.

Javasolják továbbá, a vasútállomás bejárata felőli oldalával szemben futó, évtizedek óta használaton kívüli, egykori tároló vágányok felszámolását és a felszabaduló területre parkoló kialakítását, illetve második összekötő út kialakítását a Kossuth Lajos utca irányába, mellyel lehetővé válna a két irányból történő behajtás a közúti forgalom számára. Ez a megoldás lehetőséget biztosítana arra is, hogy gyöngyösi helyi járatos autóbuszok a vasútállomáshoz behajtva, közvetlenül az állomás előtt is megálljanak.

A vasút mellett számos érv szól. A túlzott közúti forgalom és a környezetvédelem fontossága miatt, Európa szerte egyre jobban felértékelődik a vasút szerepe. A különböző országok sorra döntenek a vasúti közlekedés egyre komolyabb fejlesztése mellett.

A régióban lakó emberek számára egy megfelelő színvonalú szolgáltatás mellett, kiváló alternatívát tudna biztosítani a regionális közlekedésben a vasútvonal.

A MÁV legtöbb mellékvonalán komoly problémát jelent az elavult és sokszor rossz állapotú infrastruktúra, ahol a közlekedés fejlesztéséhez elengedhetetlen a vasúti pálya teljes felújítása. Ezzel szemben a Gyöngyös-Vámosgyörk vonal egy már meglévő, kellően jó állapotú, 80 km/h-s sebességre alkalmas, villamosított, közvetlenül a Budapest-Miskolc között futó fővonalba becsatlakozó pályával rendelkezik, így itt pont, hogy adott egy jó infrastruktúra, amit ki lehetne használni.

Gyöngyös életében meghatározó Budapesthez való közelsége, amely okán rengeteg gyöngyösi ingázik munka vagy iskola céljából Gyöngyös és Budapest között. Ebben a meghatározó forgalomban egy megfelelő koncepció keretében a vonatközlekedés Gyöngyösről komoly szerepet kaphatna.

Kép forrása: Momentum Gyöngyös Facebook oldala

Normál időszakban egyre nagyobb problémát okoz a közutak autókkal túlterhelt állapota. Különösen a meghatározó M3-as autópályán, ahol túlzott autós forgalom sokszor megnehezíti, lassítja a haladást. Forgalmas időszakban rengeteg a torlódás és gyakoriak a kialakult dugók. Ennek hatására közúti balesetekből sincs hiány. Fontos lenne az autós forgalom csökkentése. A vasút egy megfelelő alternatívát tudna kínálni jelenleg autóval közlekedő emberek számára is. Így a vezetéssel eltöltött időt is hasznosítani lehetne.

Az autóbuszos közlekedés már jelenleg is túlterhelt, a buszok forgalmas időszakban zsúfoltak. Csúcsidőkben gyakoriak az olyan jelenetek, amikor az utasok nem férnek fel az adott buszra, hanem csak a második vagy harmadik következő járatra. Valamint az autóbuszok sem tudják kikerülni a közutakon, köztük az M3-ason a forgalom miatt kialakuló problémákat. Modern szerelvényekkel a vasút a távolsági autóbuszokkal ellentétben akadálymentes utazásra is lehetőséget nyújt a mozgássérültek számára. Az is nagyon fontos szempont, hogy a vonaton van mosdó, így az utazás garantáltan nem válik kellemetlen élménnyé. Lehetőséget biztosít kerékpár szállítására is, amelyre a busz szintén nem alkalmas. Ez a Mátrába irányuló turizmus vonzóbbá tételében játszhatna szerepet, mivel megfelelő lehetőséget biztosítana nagyobb kiránduló csoportok és kerékpáros kirándulók utazására, amelyre a menetrend szerinti autóbuszok szintén nem alkalmasak.

Továbbá kedvező feltétel a Budapest irányába való vasúti kapcsolat számára, hogy jelenleg zajlik a fővonal Budapest és Hatvan közötti szakaszának teljes felújítása és fejlesztése, amely egyes szakaszon lehetővé teszi majd akár a 160 km/h-s sebességet is a vonatok számára. Ez a menetidő leszorítását is lehetővé tenné, ami ugye az egyik legfontosabb szempont.

A Jobbik támogatja a Momentum kezdeményezését, mely fontos lépés lehetne Gyöngyös közösségi közlekedésének rendezésében – tudtuk meg Faragó Tamástól, a Jobbik frakcióvezetőjétől. A képviselő, aki egyben a Mátrafüredi Részönkormányzat vezetője is, kiemelte, hogy a város, a Mátra és a térség érdekét egyaránt szolgálhatná egy ilyen irányú vasútfejlesztés. Az elmúlt években megnőtt a Budapest és Gyöngyös között ingázók száma. Ez részben köszönhető annak, hogy a magasabb bérek miatt sokan vállalnak munkát a fővárosban, de az egészségügy átalakítása kapcsán kialakult helyzet is többször Budapestre kényszeríti a betegeket. A turizmus is újabb lendületet kaphatna a vasúti közlekedés fejlesztése által, de meg kellene vizsgálni, hogy esetleg az ipari park számára is jelenthetne-e előnyöket- tette hozzá Faragó Tamás.

A petíciót itt lehet aláírni: https://peticiok.momentum.hu/gyongyosivasut

Emellett a Momentum Mozgalom gyöngyösi szervezet a városban is tart aláírásgyűjtést, erről a párt Facebook oldalán lehet részletesen informálódni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét