Kezdőlap A nap képe Komoly hiány Gyöngyös költségvetésében

Komoly hiány Gyöngyös költségvetésében

2449
0
Kép forrása: gyongyos.hu

Mintegy 33 napirendről döntött frakció egyeztetéseket követően Hiesz György polgármester. A járványhelyzet okozta veszteségek és a kormányzati elvonások miatt módosították a város 2020. évi költségvetését.

Az idei büdzsé közel 600 millió forint veszteséggel számol.

Ez egyebek mellett a jelentősebb, mintegy 50 cég iparűzési adóbevétel csökkenéséből és a gépjárműadó teljes elvonásából adódik. Míg előbbi közel 380 millió forint veszteséget, utóbbi pedig több, mint 100 millió forint kiesést jelent. A város első embere sajtótájékoztatóján szólt arról is, hogy a jelenlegi kilátások szerint

Gyöngyös költségvetése 2021-ben kétmilliárd forint mínusszal indul, ami komoly gondot okozhat a város működésében.

Amennyiben a hiány valóban ilyen jelentős lesz, a város számos szolgáltatását nem tudja a jelenlegi szinten vagy módon nyújtani. Emellett pedig támogatás lehetősége nélkül a civil szervezetek, sport, -kulturális egyesületek kerülhetnek nehéz helyzetbe.

Hiesz György beszélt a helyijárat közlekedésről is, amelyet június 2-tól korlátozottan, de újraindítanak. Így egy-egy járatpár fog közlekedni az északi városrészből a 80-as irányába, szintén egy járatpár fog közlekedni a dombi lakosok megsegítésére és fog közlekedni egy járat a kora reggeli órákban, illetve délután az ipari park irányába. A járatok sűrítésére, csak az őszi, iskolakezdési időszakban kerül sor. Azonban a város polgármestere hozzátette, hogy korábbi formájában a helyijáratközlekedés megszűnik Gyöngyösön, a szolgáltatás ugyanis jelentősen terheli a költségvetést. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nagyjából az a háromezer ember, akik ezt a lehetőséget igénybe veszik, nem maradnak szolgáltatás nélkül. Igyekeznek kidolgozni egy olyan személyszállítási rendszer, amellyel a város és az itt élő emberek is elégedettek.

A frakció egyeztetéseket követően a polgármester döntött a megszűnés közeli állapotba került Gyöngyösi Atlétikai Klub támogatásáról. Így annak érdekében, hogy a futballcsapat legalább el tudjon indulni az ősszel kezdődő NB3-as bajnokságban, idén 15 millió forinttal támogatják. Ugyanakkor a vezetéstől azt kérték, hogy a ’21-es működésüket gondolják át, mert a várható nehéz gazdasági helyzetben, nem biztos, hogy a város biztosítani tudja további támogatásáról.

Miután a járványhelyzetben számos óvoda és bölcsőde nem üzemelt, vagy csak ügyeleti rendszerben a városban, így a városvezetés úgy határozott, hogy az idei évben nem tartanak kéthetes nyári szünetet az intézmények. Ez köszönhető annak is, hogy a felújítások átütemezésével, a fejlesztési munkákat sikerült elvégezni valamennyi intézmény esetében a kényszerszünet alatt.

Módosult a kitüntetési rendelet is. Így amennyiben a kormány úgy dönt, hogy augusztus második felében feloldja a rendezvények megtartására vonatkozó korlátozó intézkedéseit, úgy augusztus 20-án ünnepélyes keretek között átadják az idei év valamennyi kitüntetését. Ilyen egyebek mellett a Pro Civitate díjak, a fiataloknak szóló kitüntetések vagy éppen a Semmelweis napi elismerések.

Döntöttek Gyöngyös Város Egészségügyéért kitüntetésekről is. Idén Dr. Szabó Dénes háziorvos és Dr Reményi Gyula a Gyöngyösi Bugát Pál Kórház fül-orr-gégész főorvosa kapta meg az elismerést.

Annak érdekében, hogy a futó uniós projektek ne kerüljenek veszélybe, a megnövekvő önerő biztosítása érdekében, egy 150 millió forintos hitelkérelemmel él a város a kormány felé. Ehhez Hiesz György levélben kérte Horváth László országgyűlési képviselő támogatását.

Végül beszámolt arról, hogy az ASPEX Kft. négy számítógépet ajánlott fel az önkormányzatnak, amelyet a Máltai Szeretetszolgálat Fuvaros utcai egysége kap meg, hogy ezzel is segítsék a hátrányos helyzetű gyerekek tanulási esélyeit.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét