Kezdőlap Gyöngyös és Heves megye Az önkormányzat eláll a koronavírus kimutatására alkalmas tesztgép megvásárlásától

Az önkormányzat eláll a koronavírus kimutatására alkalmas tesztgép megvásárlásától

1405
0

A kormányzati elvonások, a csökkenő adóbevétel és a járványügyi helyzettel járó váratlan kiadások miatt módosítani kell a város költségvetését. Több mint 600 millió forintos bevételkieséssel számol az önkormányzat – mondta Hiesz György, Gyöngyös polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján.

Gyöngyös már így is nagyon nehéz helyzetben került, amennyiben pedig a várost kiemelt gazdasági övezetté nyilvánítaná a kormány, ahol az állam elveheti az iparterületeket, s vele együtt a kiemelt adózókat, drasztikus változások következnének be az önkormányzat helyzetét illetően.

A város gazdasági helyzete egy sor olyan döntést fog eredményezni, melyek az elmaradó bevételek és elvonások kompenzálását célozzák. Már biztosan látszik, hogy az idén elmarad több beruházás, fejlesztés, csökkennek az intézményi kiadások. A helyi autóbusz-közlekedés részben újraindul. A csupán a lakosság mintegy tíz százaléka által igénybe vett helyijárat-közlekedés módosítása is megtakarítást hoz a városnak.

Június 1-jétől a reggeli és a kora délutáni órákban már csak három járatpár közlekedik, melyek a város legtávolabbi pontjait kötik össze. A 2-es és a 3-as számú helyijárat észak-déli irányban, a Tesco áruházat és a Felsővárost, míg az 1-es számú autóbusz a Dombot köti össze a belvárossal. Emellett tervben van egy, a belvárost az ipari parkkal összekötő járat elindítását is, a dolgozók munkarendjéhez igazodva.

A sajtótájékoztatón Hiesz György polgármester bejelentette, hogy az önkormányzat eláll a koronavírus kimutatására alkalmas tesztgép megvásárlásától. Március 23-án lett megrendelve egy német tesztgép, mely esetében kiderült, hogy a beszállító sem a szállítási határidőt sem a gép működtetéséhez szükséges eszközöket nem tudja biztosítani. Ezt követően, március 31-én született megrendelés egy másik, olcsóbb berendezésre. A rendelést követően a új beszállítóval folyamatos volt a kapcsolattartás, azonban a diagnosztikai gép mind a mai napig nem érkezett meg Gyöngyösre, sőt ez idáig még Kínát sem hagyta el. A döntést egyrészt a szállítást vállaló cég késlekedésével indokolta, másrészt a jelenlegi járványhelyzet sem indokolja már a tesztgép megvásárlását. Ebben a Bugát Pál Kórház szakmai vezetése is megerősítette a polgármestert. Az önkormányzat ezért pénteken felmondta a megállapodást és eláll a gép megvásárlásától.

Május 25-től a normál működési rendnek megfelelően minden gyöngyösi óvodában és bölcsődében fogadják a gyerekeket. A szülők jelzése alapján hétfőtől 530 óvodás és 125 bölcsődés veszi igénybe újra az intézmények szolgáltatását – mondta a polgármester.

A polgármester tájékoztatása szerint az idősek védelme érdekében a gyöngyösi piacokon 11 és 12 óra között változatlanul csak a 65 éven felüliek vásárolhatnak. Azonban az ezt megelőző és az ezt követő órákban is bárki saját belátása szerint látogathatja a piacot, ahol maszkot viselni továbbra is kötelező mindenkinek.

Hiesz György végül kitért arra, hogy június 4-én a trianoni békediktátum százéves évfordulójáról méltóképpen szeretnének megemlékezni, az esemény programjáról hamarosan döntenek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét