Kezdőlap Gyöngyös és Heves megye Koronavírus – Mi várható május 4-től Gyöngyösön?

Koronavírus – Mi várható május 4-től Gyöngyösön?

3424
0

Hétfőn 13 órától tartott sajtótájékoztatót Hiesz György polgármester a május 4-től érvényben lévő szabályozásokról és azok várható következményeiről.

Elmondta, hogy újra nyitnak a játszóterek, szabad téri fitnesz parkok, szabadtéri sportpályák. A fertőtlenítés folyamatos lesz, de a szülőktől fokozott odafigyelést kért a polgármester.

Azoknak a kisgyerekes szülőknek, akiknek vissza kellett menni dolgozni, rendelkezésükre áll az óvodai, bölcsődei szolgáltatás.

A városi tömegközlekedés egyelőre nem indul újra.

A háziorvosi rendelés, a védőnői szolgálat és a fogászati alapellátás is újra indul, de lesznek feltételei. Minden esetben előzetes telefonos egyeztetésre lesz szükség, az orvoshoz érkezve vizsgálni fogják a testhőmérsékletet, illetve óránként 4 fő mehet csak a rendelőkbe. A kórházi szakrendelések újraindulásáról saját hatáskörben döntenek, így arról várhatóan az intézmény fog tájékoztatni.

A strand nagyközönség előtti újranyitására még várni kell, de az edzések beindulnak. Szülői beleegyezésre lesz szükség a gyermekek foglalkozásokon való részvételéhez.

A sportlétesítményekben is megnyílik az edzés lehetősége, azonban a fiatal korúaktól itt is szülői beleegyezést kérnek a létesítmények vezetői.

A szabadtéri, vagyis az őstermelői piac minden bejárata nyitott lesz. Itt a 65 év felettiek esetében változik a korlátozó idősáv, az idősek 07:00-08:30 között látogathatják ezt a részt, a szájmaszk viselése pedig kötelező.

Fedett piac esetében más a helyzet, a csarnokban található üzletek és büfék esetében a rájuk vonatkozó, egyedi szabályok lesznek érvényben. Ebben a témában a piacot üzemeltetőnek kell állást foglalni.

Minden gyöngyösi üzletben kötelező a szájmaszk viselete. Nemcsak a vásárlóknak, hanem a dolgozóknak is – emelte ki Hiesz György. A védőeszköz viselésére vonatkozóan fokozott ellenőrzés várható. A város élelmiszerüzleteiben, drogériáiban és gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzleteiben a 65 felettiek esetében marad 09:00-12:00 óra közötti időkorlátozás.

Az üzletek május 4-től, nyitvatartási rendjüknek megfelelően, korlátozás nélkül lehetnek nyitva.

Vendéglátóegységek is nyithatnak, de csak a teraszokon történhet kiszolgálás és fogyasztás. Hiesz György kérte, hogy az üzemeltetők figyeljenek oda a megfelelő távolság betartására.

Mentesültek a korlátozás alól a vallási összejövetelek, a házasságkötések és a temetések.

A parkolás visszavonásig ingyenes marad.

Minden városi, nagy rendezvény elmarad, augusztus 15-e után viszont várhatóan lesznek rendezvények, beleértve akár a nagyobbakat is.

Az önkéntesek általi segéltségnyújtás továbbra is igényelhető az önkormányzattól.

Komoly gazdasági visszaesés várható, az önkormányzat igyekszik minden helyzetre felkészülni. Az állami elvonások és az adóbevételek kiesése miatt biztos, hogy fejlesztések és beruházások fognak elmaradni, a nehézségek ellenére cél a város minél megfelelőbb szinten történő működtetése – hangzott el a polgármestertől.

A gyorstesztekkel kapcsolatban elmondta, hogy múlt héten érkezett egy újabb, második szállítmány. Ez idáig az idősotthon lakóit és dolgozóit is tesztelték, kaptak és kapnak a háziorvosok, szociális szférában dolgozók, hajléktalan szálló munkatársai, önkormányzati dolgozók, önkéntesek és mindenki, akinek a munkavégzése indokolttá teszi a tesztelést. Kiemelte az eddig elvégzett tesztelések fontosságát, véleménye szerint az idősek otthona sem biztos, hogy enélkül ott tartana, ahol most.

Városháza ügyfélszolgálata még zárva marad. Személyes ügyintézés csak indokolt esetben, mint például az anyakönyvi részlegen, illetve házasságkötéssel, temetéssel kapcsolatos ügyekben lehetséges. Minden más esetben telefonon vagy elektronikusan intézhetik ügyeiket a város polgárai.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét