Kezdőlap Gazdaság Változás: jövő héttől kinyithatnak a szállodák, az éttermek és a kávézók

Változás: jövő héttől kinyithatnak a szállodák, az éttermek és a kávézók

3398
0
A Magyar Nemzet információi szerint, jövő héttől országszerte mindenkinek előírhatják a védekezést segítő viseletet, ha üzletbe vagy vendéglátóhelyre megy. Ezzel párhuzamosan újra kinyithatnak a hetek óta zárva tartó kisebb üzletek, és megváltozhat a nyugdíjasoknak fenntartott idősáv az élelmiszerboltokban. Májusban fokozatosan kinyithatnak a szállodák, az éttermek és a kávézók.

A koronavírus miatti veszélyhelyzetben a gazdaság újraindítására irányuló, május elejétől tervezett enyhítés az emberek mindennapi tevékenységében is új szabályokkal járhat. Előírás lehet az arcmaszk, vagy a száj és orr eltakarására alkalmas eszköz használata valamennyi kereskedelmi egységbe való betérés, illetve bevásárlóközpont, üzemanyagtöltő állomás felkeresésekor, és ennek ellenőrzése nem csupán a vállalkozó dolga lesz. A változtatások a nemzetközi ajánlások figyelembe vételével történhet.

Ez azzal is járhat, hogy az eddig érvényben lévő különleges nyitvatartási rend is megváltozik, például az időseknek előírt háromórás idősáv módosításával, valamint a kijárási korlátozás alatt felkereshető boltfajták bővítésével, az engedélyezett üzemidő növelésével. Vagyis májusban újra kinyithatnak azok az üzletek, amelyek hetek óta zárva tartanak, mint például a ruha- és a cipőkereskedések, a játék- és a könyvesboltok. Az értékesítési helyeket úgy kell kialakítani, hogy a minimum másfél méteres távolság tartható legyen.

Elképzelhető, hogy az élelmiszerüzletek négyzetméterben meghatározott mérete alapján azt is kiszámítják, hogy hány vevő betérése lehet optimális egy időben. Azt is meg kellhet szabni, hogy a nagyobb társaságok, tömegek fogadására alkalmas szabadtéri turisztikai pontokon milyen új körülmények garantálják a felelős társadalmi védekezést.

Az eddigiekhez képest lazább keretek között változatlanul szükség lesz az emberek együttműködésére, és ahogy a kormány korábban jelezte, a különösen veszélyeztetett 65 év feletti korcsoport továbbra is megkülönböztetett figyelemben részesül.

Egységes előírásokkal jöhet a lazítás
Fotó: Havran Zoltán

Májusban fokozatosan kinyithatnak a jelenleg zárva tartó szállodák és a vendéglátóhelyek helyi fogyasztás céljára is. Azonban nemzetközi mintára itt is kötelező lehet az arcmaszk használata, illetve a távolságtartás, amihez a cégeknek kell biztosítaniuk a körülményeket, például az asztalok elhelyezésével, a vendégtér szellősebbé tételével. 

Forrás: gyongyos-matra.hu

Müller cecilia azt kérte tegnap az Operatív Törzs tájékoztatóján, hogy a maszkviselési szabályokat tartsuk be, magunktól védjük embertársainkat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a maszk viselése nem helyettesíti a távolságtartást és a higiéniai szabályok betartását. A saját készítésű maszkokról azt mondta, egyelőre kevés a bizonyíték, hogy mennyire hatékonyak a fertőzés megakadályozásában. Ám ezek továbbra is abban hasznosak, hogy a viselője köhögéssel, tüsszentéssel ne adja tovább a vírust. Fontos a maszk szabályos viselete, el kell takarnia az orrot és a szájat is, és amennyire lehet, szorosnak kell lennie. A speciális maszkok a viselőt védik a fertőződéstől, jól záródnak, szorosan illeszkednek az archoz, hogy csak szűrt levegőt szívjon be az illető. A maszkon található szelep szűri a beáramló levegőt. Kilégzésnél ugyanakkor a maszkon lévő szelep kinyílik, ezért szigorúan tilos ilyen maszkot beteg embernek viselnie – hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét