Kezdőlap Gazdaság A kormány kivérezteti a lakástakarékpénztárakat

A kormány kivérezteti a lakástakarékpénztárakat

829
0

A magánnyugdíjpéztárak kirablása, a korkedvezményes nyugdíj eltörlése és a cafeteria megszüntetése után a Fidesz ismét hatalmas pofont adott a magyaroknak.

A mind gyorsabb ütemben dráguló ingatlanok és az egekbe szökő albérletárak mellett a fiatalok önálló lakóingatlanhoz jutása egyre kilátástalanabb, sokaknak a lakástakarék jelentette az egyetlen esélyt egy saját lakásra vagy házra. A népszerű konstrukció lényegi része a 30%-os állami támogatás volt, amit most egyik napról a másikra elvesz a kormány. Indoklásuk szerint „nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, túl sok szauna és medence épült a megtakarításokból”, holott a lakosság nagy többségének enélkül vajmi kevés lehetősége van úgy használt ingatlant vásárolni, mint bővíteni, korszerűsíteni vagy felújítani a meglévőt, újról pedig még ezzel együtt sem álmodhatnak.

A kormány célja, legalábbis szóban, hogy minél több lakóhely épüljön az országban, ezért is több mint szégyenletes a mostani törvénytervezet, kiválóan mutatja a Fidesz kettős kommunikációját. Egyedül a CSOK marad mint alternatíva, ám a rengeteg megkötés miatt nagyon sokan nem tudnak élni ezzel a lehetőséggel.

Az igazi megoldásra, egy országos átfogó bérlakásépítési programra semmilyen kormányzati szándék nincs, pedig világosan látszik, hogy ez az egyik legnagyobb gátja a munkanélküliség és munkaerőhiány felszámolásának és oka a fiatalok kivándorlásának. Sokan a felsőoktatási tanulmányaikat sem tudják emiatt megkezdeni, sőt nem is jelentkeznek egyetemre vagy főiskolára, ugyanis a kollégiumokban hatalmas a túljelentkezés, férőhely-bővítésről alig-alig beszélhetünk, az albérlet pedig főleg a fővárosban lassan a megfizethetetlen kategóriába esik.

A „szociálisan érzékeny” és „kereszténydemokrata” kormány ezzel a húzással egy csapásra elérte, hogy a fiatalok életkezdési kilátásai egyik napról a másikra a mélybe zuhantak. Szívből gratulálunk a „családok évéhez”.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét