Példás összefogás az Epreskert úti óvodában – átadták a felújított épületrészt

A vége felé közeledik a gyöngyösi Epreskert úti Tagóvoda 4 éve tartó felújítása: múlt hétvégén a dolgozók szülőkkel és Kévés Tamás alpolgármesterrel, a körzet önkormányzati képviselőjével kiegészülve végezték el az utolsó simításokat a frissen átadott épületrészben. Fúrtak-faragtak, bútorokat cipeltek, takarítottak, ám vidáman tették: lassan lezárul egy négy éve tartó, néha nehéz, ám örömteli folyamat.

 

 

 

 

 

Szántó Edit tagóvoda-vezető 2013 őszén vette át az intézmény irányítását, aki már akkor, a törvényi előírások fényében és a szülői visszajelzések alapján jelezte az önkormányzat felé, hogy az épület kialakítása és állaga számos kívánnivalót hagy maga után. Az óvoda Gyöngyös első erre a célra használt épülete, 1880-ban történt alapítása óta többször átépítették, ám az utolsó jelentős renoválás közel 40 éve történt, így igencsak időszerű volt már mind gépészetileg mind az épület egészét tekintve egy teljes körű tatarozásnak és férőhelybővítésnek.

A város 9 tagóvodája mindegyikének az önkormányzat a fenntartója, melyeket Molnár Lászlóné intézményvezető felügyel, az általa is megfogalmazott, valamint a szülők és az tagóvoda-vezető felől érkezett észrevételek alapján, számtalan kérést és egyeztetést követően a képviselő-testület állami pályázatot nyújtott be, ám a kormány forráshiányra hivatkozva elutasította kérelmüket. A városvezetés ennek ellenére megbízást adott a Városgondozási Zrt.-nek és saját erőből 2014-ben elkezdte a felújítást, ám szűkös anyagi lehetőségeik miatt négy évre és négy ütemre elosztva. Emellett nyomon követték az újonnan kiírt tendereket is, végül a 4. ütemre sikeresen elnyertek egy minisztériumi pályázatot, mely ugyan nagy segítséget jelentett, ám így is állandó kiegészítésre volt szükség a városvezetéstől.

 

 

 

 

 

Az átépítés során a két meglévő, ám különálló épületet egy új rész segítségével összekötötték, új termeket, vizesblokkokat valamint egy tálalókonyhát alakítottak ki, kicserélték az elavult elektromos hálózatot és az összes nyílászárót. Minden új szakaszt külön egyeztetés előzött meg az óvodavezetés és a kivitelezők között, melyről minden esetben informálták a szülőket is, hiszen a munkálatok komoly kompromisszumokat kívántak úgy az anyukáktól és apukáktól mint az óvoda munkatársaitól. Többször is költözniük kellett, de köszönhetően az állandó tájékoztatásoknak és annak, hogy a gyerekek szüleit és a dolgozókat is bevonták a döntéshozatali folyamatokba sikerült nagyobb fennakadások nélkül levezényelni a mindenki számára megterhelő időszakot. Jól jelzi a kiváló együttműködést a felek között, hogy nagyfokú mozgástere volt az ovi vezetőjének a felhasznált alapanyagok, burkolatok kiválasztásában, minden lépés a gyerekek jó közérzetét és biztonságos, egyben aktív időtöltését volt hivatott biztosítani. A egység kialakításában igyekeztek visszaadni mindazt, ami az óvodát jellemzi, azaz a kertvárosi hangulatot, a környezettudatos nevelést, a XXI. századi de mégis természetközeli szemléletmódot. Az intézmény két alkalommal is elnyerte a “Zöld óvoda” címet, emellett tagjai a “Madárbarát óvodák” közösségének, a családias hangulaton túl nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekek tehetséggondozására, rendszeresen szerveznek sportversenyeket, rajzpályázatokat, de működik az óvodán belül zene, angol nyelv valamint gyermekjóga-foglalkozás is. Az intézmény saját Tipp-Topp Alapítványa rendszeresen megrendezi az “Ovinyitogató” és “Ovizáró” kerti partikat és a már hagyománnyá vált bált mely a szülők osztatlan támogatását élvezi, aminek költségeit emellett az adó 1%-ának bevételeiből finanszírozzák.

 

 

 

 

 

A következő hónapban elkészül a tornaterem és a kert tereprendezése is, nemsokára a gyerkőcök teljes mértékben ki tudják élvezni a dicséretes összefogás eredményeképp megvalósult Gyöngyös városának legrégebbi és egyben legújabb óvodájának minden csodáját.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.