Kezdőlap Kultúra Gyöngyös városi születésnap időutazással

Gyöngyös városi születésnap időutazással

1114
0
Várossá nyilvánításának 684. évfordulóját ­ünnepelte Gyöngyös. Vasárnap a Fő téren­ immár tizedik alkalommal nyitották meg a XIX. századi piacot is és ezen a napon adták át a város legrangosabb díját, a Pro ­Civitate kitüntetést is.

A Fő téren az – egykori piactéren – a ­kíváncsiskodó tömeg szinte sorfalat ­alkotva várta a több száz, hagyományos XIX. századi kosztümben vo­nuló résztvevőt. Idén tizedik alkalommal rendezték meg ilyen formában, vagyis kora­beli ruhákban és piaccal a ­város születésnapját­.

Urunk mennybemenetelének ünnepén kapott városi rangot Gyöngyös

Károly Róbert 1334. május 5-én, az úr mennybemenetének napján adományozott ­városi rangot a településnek, ahol azóta minden évben vásárt tartanak a pünkösdöt megelőző vasárnapon. A település ­városi rangra emelkedésének ünnepe idén is a szokásos felvonulással kezdődőzött, a Mátra Múzeumtól indult a tömeg. A kisbíró a sor elején buzdította a közönséget, hogy „… töltsenek pálinkát, ébresszék az unokát és mindenki érezze jól magát!” Nem volt nehéz a kérésnek eleget tenni, a kirakodó árusok mellett, akadt enni-innivaló bőven. Kézművessátrakból, népi játékokból sem volt hiány. A színpadon pedig folyamatosan váltották egymást a fellépők. Elsőként Hiesz György köszöntötte a város lakóit. A polgármester köszöntőjében kiemelte, a városi rendezvény szervezésében elengedhetetlen érdeme van a Gyöngyös Város Barátainak Körének, akik először szorgalmazták a XIX. századi piac és korabeli jelmezek bemutatását, azóta pedig ez a hagyomány egybeforrt a városi születésnappal. Hagyomány az is, hogy nem egyedül ünnepel a város – hangsúlyozta ­Hiesz György.

Kisnána volt az idei rendezvény díszvendége, bemutatták értékeiket

Ezúttal a közeli település, Kisnána mutatkozott be. Paulenka László a váráról ismert község vezetője köszöntőjében kedvcsinálóként bemutatta a falut, majd megismertette büszkeségeiket is. Kínáltak jellegzetes helyi ételeket, borokat és bemutatták értékeiket, szlovák hagyományaikat.

– Nagy megtiszteltetés, hogy ebben az évben községünk kapott lehetőséget, hogy bemutatkozzon. Elhoztuk a legkisebbjeinket is, akik tánccal készültek és az idősebb korosztály is képviseltette magát. Bemutatkozott a népdalcsoportunk, szlovák és magyar népi nótákat hoztak, de igyekeztünk minden számunkra fontosat és kiemelkedőt megmutatni: borászat, citeraművész, kézművesek és persze a Nánai Solymos Vitézek sem maradtak otthon – ecsetelte a polgármester.

Minden évben sokan kíváncsiak­ a programokra, szeretik a rendezvényt

A piac este hat óráig várta a látogatókat, a vásár után utcabállal és tűzijátékkal ünnepeltek a Fő téren. Idén sem csalódhatott, aki kilátogatott a város születésnapjára, hisz’ az ünnep a szervezőknek és a lelkes résztvevőknek köszönhetően valódi időutazás volt. Savella Éva és Kovács Katalin együtt érkeztek az eseményre, azt mondják minden évben szívesen kijönnek, hogy megnézzék a korhű ruhákat.

– Úgy érzem, jelenlétünkkel erősítjük a városi kezdeményezést, mert ezzel is mutatjuk, fontos a hely, ahol élünk és amúgy is ez egy jó program – fogalmazott Kovács Katalin. Kalcsó ­Jánosné is azt mondta, ez egy színvonalas ünnep.

– Minden évben itt vagyok, szeretem ilyenkor a Fő teret, tetszenek a programok, sok az ismerős is, és még az idő is kedvezett!

Dr. Csizmadia Elek lett a díszpolgár
Minden évben ezen a napon adják át a Pro Civitate kitüntetést is. A városháza dísztermében a legrangosabb városi elismerést idén dr. Csizmadia Elek életműdíjas fizikus vehette át Hiesz György polgármestertől. Az 1994-ben alapított, díszpolgári címmel együtt járó díj idén huszonötödik alkalommal talált gazdára. Dr. Csizmadia Elek 1969-től dolgozott Pipisen, az Egyesült Izzó Félvezető- és Gépgyárban, majd a ­

Magnetec ­Ungarnhoz került, ahol a transzformátorgyártás során számos újítást vezetett be, így a cég a világ egyik legjelentősebb mágnesmagokat és induktív termékeket előállító vállalatává ­nőtte ki magát. 2012-ben a Műszaki Egyetem felkérésére részt vett az első magyar műhold, a MASAT-1 iránystabili­zációs rendszerének kidolgozásában, amely fellövése után három nappal megkapta a műholdak Oscar-díját.

Forrás:

www.heol.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét