Kezdőlap Magyarország Van még hová fejlődni: tavaly 780 munkabaleset történt megyénkben

Van még hová fejlődni: tavaly 780 munkabaleset történt megyénkben

973
0
Huszonöt esetben bírságolt a megyei munkavédelmi hatóság. Idén ellenőrzik a mezőgazdaságot, az építőipart, de a kölcsönzött munkavállalók foglalkoztatását is.
Tavaly hétszáz Heves megyei munkáltatót ellenőrzött a munkavédelmi hatóság, és több mint ötszáznál találtak valamilyen szabálytalanságot, derült ki a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában tartott munkavédelmi nyílt napon.

Veres Pál, az Egri Járási Hivatal Munkaügyi és Munkavédelmi Osztályának munkavédelmi szakmai koordinátora a tájékoztatón elmondta, 4800 munkavállalót érintett szabálytalanság, közülük 1700-at súlyos mértékű. A hatóság főképp az építőipart, a kereskedelmet és a feldolgozóipart ellenőrizte.

Veres Pál ismertette, érdemi határozatot 650 esetben állítottak ki, minden ötödiket súlyos veszélyeztetés miatt. Leggyakrabban, félezer alkalommal a hiányosságok megszüntetését rendelték el, de 110 alkalommal az adott eszköz használatát tiltották meg, vagy épp a tevékenységet függesztették föl. Munkavédelmi bírságot huszonöt esetben szabtak ki, 14 alkalommal munkabaleset miatt. Leggyakrabban a használt berendezésekkel volt probléma, de büntettek leesés veszélye, illetve soron kívüli ellenőrzés elmulasztása miatt is.

Hat helyett viszont csak egy halálos kimenetelű történt, s súlyos esetből is csak három fordult elő a megelőző évi 15 helyett. Külföldön majdnem ugyanannyi Heves megyei munkavállalót ért baj, mint egy évvel korábban, a 11 esemény közül egy volt halálos és összesen kettő súlyos.

Veres Pál fölidézte, az itthoni halálos baleset erdei munkán történt, amikor egy férfira rádőlt egy fa. Életveszélyes baleset történt, amikor nem dúcolták ki a több mint három méter mély árok falát, és a föld ráomlott egy emberre. De egy dámszarvas is életveszélyes sérüléseket okozott egy állatparkban, ahol a karámot festő embert támadta meg az állat. Németországban történt az az életveszélyes munkabaleset, amikor a dolgozó fejére esett egy födémzsalu-gerenda egy gurulós állványról. Ezen kívül találkoztak szabálytalan állványozással, védőeszközök nélkül végzett azbesztbontással, veszélyes kapcsolószekrényekkel is.

A szakmai koordinátor kitért arra, hogy az idei második és harmadik negyedévben Hevesben a mezőgazdasági vállalkozások számíthatnak ellenőrzésre, de a kölcsönzött munkavállalók munkakörülményeit is vizsgálják majd, s építőipari cégeket is felkeresnek.
Közölte: módosultak a munkavédelmi hatósági ellenőrzések határidejei, a korábbi 21 helyett 45 nap áll rendelkezésre a munkabalesetekkel, foglalkozási megbetegedésekkel és fokozott expozíciós esetekkel, a baleset munkabalesetnek minősítésével, a munkáltató és a dolgozó közötti jogviszony szervezett munkavégzésnek minősítésére. Más esetekben 30 nap, a hivatalbóli eljárásnál pedig hatvan nap lett az ügyintézési határidő.

Változások történtek az ellenőrzések protokolljában, így a jegyzőkönyv átadásában, a feljegyzésekben, az adatszolgáltatásban, s kapcsolattartásban is. Az eddiginél több órában kell foglalkoztatni munkavédelmi szakembereket.

Forrás: www.heol.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét