Kezdőlap Gazdaság Gigantikus hiány jött össze a büdzsében április végére

Gigantikus hiány jött össze a büdzsében április végére

896
0

Tovább hízik az államháztartás központi alrendszerének a hiánya, április végére átléptük az 1000 milliárd forintos deficitet. Az éves cél 80 százaléka már összejött.

Áprilisban az államháztartás központi alrendszere 209,4 milliárd forintos hiányt hozott össze, ami az elmúlt évek egyik legnagyobb negyedik havi deficitje. Ennél nagyobb áprilisi hiány legutóbb 2014-ben előtte pedig 2005-ben volt.

Ezzel együtt idén az első négy hónapban összesen 1081,3 milliárd forintos hiánynál jár a központi alrendszer – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az előzetes adatát. Ezen belül a központi költségvetés 1119,5 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapok 7,0 milliárd forint hiánnyal zártak, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 45,1 milliárd forintos többletet mutattak. Ez az 1081,3 milliárdos mínusz abszolút rekordnak számít, ennyire rosszul még sosem teljesített a költségvetés az április végével bezárólag. Mivel 2018-as pénzforgalmi hiánycél 1361 milliárd forint, négy hónap alatt kitermelte a költségvetés ennek a 80 százalékát.

Az NGM tájékoztatása szerint az első négyhavi egyenleg tekintetében elsősorban az uniós kifizetések és az egyes programok kiadásai voltak meghatározóak. Az idei uniós kifizetések elérték a 857,2 milliárd forintot, szemben a tavaly április végi 318,3 milliárd forinttal. Ezzel ellentétben mindössze 63,9 milliárd forintot utalt át eddig Brüsszel a nemzeti költségvetésbe. Folytatódtak azon fejlesztések (Modern Városok Program, Egészséges Budapest Program, kiemelt közúti projektek, valamint az Erzsébet-táborok modernizálása), melyekre forrást a hazai költségvetés biztosít. Azon túl, hogy tavasszal minden nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személynek egyszeri 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt juttatott a kormány, márciusban téli rezsicsökkentésről is döntött, így minden háztartást 12 000 forintos rezsiszámla-jóváírás illet meg.

Fotó: MTIFotó: MTI

 

Ezeket az intézkedéseket a költségvetés mozgástere tette lehetővé. A kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően 2018. január-áprilisban az általános forgalmi adóból 136,4 milliárd forinttal, a személyi jövedelemadóból 82,3 milliárd forinttal több bevétel keletkezett, a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok pedig 91,0 milliárd forinttal haladták meg az előző év azonos időszakának teljesülését.

Forrás: www.mfor.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét