Kezdőlap Magyarország Változik a helyi járatok menetrendje Gyöngyösön

Változik a helyi járatok menetrendje Gyöngyösön

1058
0

Április 30-án hétfőn lépett életbe az új, gyöngyösi helyijáratú autóbuszokat érintő menetrend. A képviselő-testület a járatok a magas fenntartási költségei miatt döntött a járatszám csökkentés mellett.

6 vonalon, több mint 30 indulási időpontot szüntet meg az önkormányzat április 30-ától. Gyöngyös város önkormányzatának évek óta problémát okoz a veszteséges üzemeltetés és a kiugróan magas költségek. A menetjegyek és bérletek megvásárlásából befolyó összeg, valamint az állami támogatás csupán a kiadások 1/3-át fedezik.

– Az utóbbi 5 évben ez olyan méreteket öltött, hogy a legutóbbi évben 83 millió forintot kellett fizetni a befolyt bevételek mellett a közösségi közlekedésért és azt mondta erre a testület a költségvetéskor és már tavaly is, amikor látta ezeket a számokat, hogy ezt tovább nem lehet finanszírozni és idénre megállapított egy 40 millió forintos limitet és ehhez kellett készíteni egy szakmai javaslatot – részletezte Németi László városüzemeltetési és városfejlesztési igazgató.

Az úgynevezett hivatásforgalmi járatokhoz, vagyis dolgozni járókat és az iskolásokat szállítókhoz nem nyúltak. Februárban készíttettek egy teljes körű utasszámlálást az összes járaton, amiből látták, hogy melyek a legkevésbé kihasznált járatok. Ezeket szüntették meg.

– Alapvetően a hétvégi járatokat érinti,illetve napközben azokat a járatokat, amik előtt és után vannak járatok, csak nyilván ott át kell szokni másik járatra annak, akiket ez érint. Összességében azt lehet mondani, hogy 280 ezer kilométer a teljesítménye a gyöngyösi tömegközlekedésnek és ebből egy 68-70 ezer spórolásra tettünk javaslatot, amit gyakorlatilag elfogadott a képviselő-testület – fűzte hozzá az igazgató.

A dombi járatokat egyelőre nem törölték, szakértők bevonásával még felülvizsgálják a javaslatot, amit majd júniusban tárgyal a képviselő-testület. Az április 30-án életbe lépő új menetend megtalálható a www.kmkk.hu oldalon.

Forrás: www.gyongyostv.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét