Kezdőlap Magyarország Beindult a miniszterkeringő – felkészül a negyedik Orbán-kormány!

Beindult a miniszterkeringő – felkészül a negyedik Orbán-kormány!

828
0

A választást követően a legizgalmasabb kérdés az új kormány összetétele. Bár a központi kormányzati narratíva szerint minden ezzel kapcsolatos sajtóértesülés csak találgatás, amelyekkel a „láthatatlan birodalom” szándékainak megfelelően nyilvánvalóan csak bomlasztani akarják a közrendet, azért csepegnek az információk. Van, amit éppenséggel a miniszterelnök oszt meg a közvéleménnyel.

Lássuk, mit lehet tudni eddig az új kormány szerkezetéről, feladatairól, és milyen meg nem erősített értesülések, információk keringenek.

Ami biztos, mivel maga Orbán Viktor kormányfő jelentette be a választás óta eltelt időben:

  • A gazdasági ügyekért továbbra is Varga Mihály felel, aki a gazdasági kabinet vezetését is megtarthatja.
  • Abban sem lesz változás, hogy a kormányzati struktúra a csúcsminisztériumokra épül.
  • Nem Lázár Jánosnak fogják hívni a Miniszterelnökséget vezető minisztert az új ciklusban.
  • A családügy, a demográfiai helyzet kezelésének kitüntetett helye lesz a kormányzásban.
  • Bár Varga kezében lesz az államkassza kulcsa, de a gazdasági filozófiát továbbra is Matolcsy György szállítja.

A miniszterelnök által elmondottak alapján nagy változásokra lehet számítani a kormány összetételében, valamint a kormányzás módjában is új korszak nyílik. Tematikájában a gyermekvállalás, a népszaporulat növelése fogja meghatározni a következő négy évet. A döntéshozatalban pedig – de ez már csak a kormányfői nyilatkozatok továbbgondolása – további koncentrációra lehet számítani. A kormány szerepe felértékelődhet, a parlament kárára.

A másik felismerhető törekvés, hogy megtalálják a pótlólagos forrásait az uniós pénzeknek, amelyek valószínűleg csökkenni fognak a 2020 utáni új európai uniós költségvetési ciklusban. Orbán nem elégszik meg azzal, hogy egy-két évig tartson ki a 4 százalékos gazdasági növekedés, hosszabb időtávon várja ezt el a gazdaságpolitika irányítóitól. Ennek rendeli alá egyebek mellett a közteherviselés átalakítását, a munkára rakódó adó drasztikus csökkentését. Ez ugyanis a versenyképességünk záloga a térségben.

És most tekintsük át, amit nem hivatalos formában hallani lehet az új kormányról:

  • A Seszták Miklós vezette Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ebben a formában nem működik tovább. Egy elképzelés szerint az innováció lenne a leghangsúlyosabb terület a jövőben, illetve elkerülhet innen – akár önállósulhat is – a közlekedéspolitika. Seszták pedig nem folytatja miniszterként. A tárcánál dolgozók állítólag már készülnek az új feladatokra.
  • Önállósulhat a családpolitika is, ami jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozik. Ez beleillene a családcentrikus kormányzás képébe. Ennek vezetésére Novák Katalin államtitkár tűnik a legesélyesebbnek.
  • blogstar.hu úgy tudja, egy intézmény – jelesül a Miniszterelnökség – felügyelete alá kerülhet a teljes vidékfejlesztési politika, illetve az önkormányzatok. Utóbbi most a Belügyminisztérium felségterülete. Kérdés persze, hogy Lázár távozása mennyiben befolyásolja a koncentrációs javaslatokat.

Ami a további személyi kérdéseket illeti, Pintér Sándor belügyminiszter jövőjéről különböző értesüléseket lehet szerezni. Orbán az egyik legjobb miniszterének tartja, ugyanakkor Pintér már „benne van a korban”, állítólag nem ragaszkodik a folytatáshoz. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter soha nem tagadta, hogy teljes mértékben lojális Orbánhoz, hozzá köti karrierjét. Minden bizonnyal neki is lesz szerepe az új kormányban.

Az elmúlt napokban Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője is nyilatkozott a kormányzat új feladatairól, ami arra enged következtetni, hogy részt kap a munkából a kabinetben.

Forrás: www.mfor.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét