Kezdőlap Kultúra Európa népi kultúrája jelenik meg Átányban

Európa népi kultúrája jelenik meg Átányban

1178
0
Átányban nagy tervek megvalósítására készülnek. Évtizedekig kevés figyelem szegeződött arra, hogy ez a falu bizony számos értékkel rendelkezik. Az elképzelés egy olyan falufejlesztési komplett program és beruházás megvalósítása, melynek célja a kulturális örökség megtartása, mely turizmust is generálna.

Bár korábban több mint háromezren éltek a faluban, mára csak nagyjából ezerötszázan lakják. Bedécs Máriá­nak szülőfaluja ez a település, közel áll a szívéhez. Párjával, Székely Csabával a Csillagfalu­ Közhasznú Egyesületükben azon dolgoznak, hogy a régi kor értékeit megőrizve, s ápolva alkossanak valami újat. Úgy vélik, bár sokat tudunk hazánkról, talán mégsem eleget.

Otthonukban mesélnek ­arról, milyen ­elképzeléseik is vannak a ­falufejlesztési programjukban. Az elképzelés évekkel korábbra ­nyúlik ­vissza, de Átány tökéletes választás egy olyan projekt megvalósításához, melynek ­központi eleme a néprajzi hagyomány felelevenítése. Székely Csaba fel­idézi, milyen vaskos szakirodalom szól a faluról, melyet dr. Fél Edit és Hofer Tamás kutatott a múlt század elején. Chicagó­tól Ghöttingenig szinte valamennyi néprajzot kutató egyetemen tananyagnak számít a munkásságuk.

Elképzelésüket így természetesen Átány néprajzára, annak feldolgozottságára építették. Úgy látják, fontos lenne maradandóvá tenni a letűnni látszó hagyományokat: a ránk maradt épületeket a paraszti kultúra bölcsességével, a népszokásokat, mulatságokat.

Bedécs Mária és Székely Csaba a Csillagfalu elrendezését mutatja a maketten Fotó: Márkus Attila

Egyesületként működve célkitűzésük, hogy ­Csillagfalu projektjüket megvalósítsák. Terveiket a helyi, az országos és a nemzetközi lehetőségek figyelembevételével alakították ki. Megújult Csillagfalu programjukban az a cél, hogy Európa­ népi kultúráját megjelenítsék. Terveik szerint mindez ötven nemzet néphagyományának megismertetését jelentené mind az építészet, mind a szokások terén. – Mindegyik nemzetnek külön épületben nyílna lehetősége arra, hogy bemutassa saját kulturális örökségét. Ez nem egy skanzen lenne, nem pontos mása valaminek. Itt összegyűjtve mutathatnák meg mindazt a hagyományt, amit fontosnak tartanak a nemzetek – fogalmaz Székely Csaba. Ezek megvalósítása persze összesen nem kevés anyagi beruházást igényelne. Több nagykövetség már jelezte támogatási szándékát – például a német, szerb, szlovén –, hogy szívesen fordítana forrást saját népi kultúrájuk megismertetésére, s ház kialakítására. Folytatják a kapcsolatok kiépítését.

Makett is készült a tervekről, igaz, ez csak egy részlete annak, amit szeretnének megvalósítani. Ezen pontosan látható, hogyan is nézne ki Csillagfalu, ahol a legnagyobb épület a Minden Magyarok Háza lenne, mely új utat nyitna a Kárpát-medence magyarságának. Úgy szeretnék kialakítani a házakat, hogy azokat ne csak megnézni lehessen, de ki is próbálhassák a látogatók, szálláshelyként is funkcio­nálnának. Ezektől nem messze szeretnének egy olyan helyet is megvalósítani, ahol fesztiválokat, rendezvényeket lehetne tartani. – Mindez erősítené az egymás iránti tiszteletet, s az identitást is. Emellett fejlődést jelentene Átánynak is, s persze turisták is érkeznének – vélekedett Székely Csaba.

Kulturális menyegző készül
A Csillagfalu Közhasznú Egyesület számos projekten tevékenykedett már. Egyebek között nemzetiségi kiállításokat szerveztek, dolgoztak az építészeti hagyományok felelevenítésén, alkalmazásán, s a helyi értékek megőrzését is szorgalmazták. Bedécs Mária elnökként, Székely­ Csaba pedig mint ötletgazda és tiszteletbeli elnök. Az egyesület alapítói elmondják, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pozitívan értékelte kezdeményezésüket. Reményeik szerint hamarosan a támogatási szerződést is megköthetik.
Tekintve, hogy az ­Európai Parlament­ és az Európai ­Tanács a 2018-as évet a kulturális örökség európai évének nyilvánította, úgy ­látják, az idei év a legjobb alkalom egy, a célkitűzésüket ­beharangozó rendezvényre. Szeptember 8-ra tervezik rendezvényüket, mely az Európa kulturális menyegzőre készül! nevet ­kapta. Mindketten úgy látják, ez az alkalom egyúttal jó fokmérője is lehet annak, kik állnak kezdeményezésük mellé. A találkozón elkészítik Európa virág­csokrát, melyet Brüsszelbe küldenek.

Forrás: www.heol.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét