Kezdőlap Magyarország Minden közvélemény-kutató a Fidesz győzelmét várja, de nagy kérdés, mennyivel

Minden közvélemény-kutató a Fidesz győzelmét várja, de nagy kérdés, mennyivel

1218
0
Megegyeznek abban a közvélemény-kutató intézetek, hogy a Fidesz-KDNP kapja a legtöbb listás szavazatot az országgyűlési választáson, derült ki a közvéleménykutatók.hu összegzéséből. Az intézetek egyöntetűen a Jobbikot hozzák ki másodikként, a harmadik legerősebb pártnak pedig az MSZP-Párbeszéd szövetsége ígérkezik. Az említetteken kívül az LMP és a DK készülhet parlamenti részvételre.

A választások előtt hat közvélemény-kutató intézet publikált a végeredményre vonatkozó becslést, melyek a legtöbb fontos kérdésben megegyező eredményt mutatnak. A Fidesz-KDNP fogja nyerni a választásokat a várakozások szerint, listán pedig várhatóan 41–44 százalék közti eredményt érnek el. A Jobbik listája 21–25 százalék közti eredményre számíthat a felmérések szerint, az MSZ-Párbeszéd szövetség pedig annak ellenére szinte biztosan harmadik lesz, hogy meglehetősen nagy szórás van a becslések között: 11–19 százalék közé teszik az eredményét. A parlamenti küszöböt az LMP és a DK is 6–8 százalék közti eredménnyel ugorhatja meg.

forrás: kozvelemenykutatok.hu

A kimaradók is mindegyik intézetnél ugyanazok: a Momentum 2–3 százalékos, a Kétfarkú Kutya Párt 0–3 százalékos, az Együtt pedig 0–2 százalékos népszerűséggel nézheti majd kívülről az Országház kapuját, amennyiben nem tudnak egyéni mandátummal bejuttatni valakit. A pontos eredményük persze az állami támogatás szempontjából sem lesz mindegy.

A hat intézet közül három mandátumbecslést is készített. A Medián mandátumbecslése alapján kétharmados többséget szerezhetnek a kormánypártok, amit alacsony részvételi arány és kismértékű átszavazás mellett ezt a ZRI és a Publicus is elképzelhetőnek tartja. A Nézőpont Intézet és a Republikon Intézet viszont jóval a kétharmad alatt, ugyanakkor bőven az abszolút többség fölött várja a Fidesz-KDNP mandátumszámát. 70 százalék fölötti részvétel esetén azt is elképzelhetőnek tartják, hogy egyik párt sem szerez abszolút többséget.

Forrás: www.pestisracok.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét