Kezdőlap Gazdaság Így védhetjük meg a földeket a jégesőtől

Így védhetjük meg a földeket a jégesőtől

1060
1
115795653
A NAK bemutatta, hogyan fog működni az országos jégkármérséklő rendszer, amelynek üzembe heyezését májusra ígérik.

Az idei jégeső szezonban már működni fog a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kiépített országos jégkármérséklő rendszer, amely a talajgenerátoros módszerre épül. Az országos rendszer – amelynek üzembe helyezését május elsejére ígérik – működtetésével a NAK úgy számol, hogy minden esztendőben az éves tagdíjbevétel 10-szeresét, 50 milliárd forint termelési értéket fog megóvni, csak a mezőgazdaságban. A rendszer kiépítése 1,8 milliárd forintba kerül, amelyet a Vidékfejlesztési Program pályázti forrása fedez.

A rendszer nem csak a mezőgazdasági termelők, hanem Magyarország teljes lakossága számára kézzelfogható előnyöket hoz: megvédi például a lakóházakat, a gépkocsikat és a házi kiskertek növényeit is.

Eddig az ország területének egyharmadát védte jégelhárító rendszer, ami a Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés (NEFELA) működtet Baranya, Somogy és Tolna megyékben. Az új, országos hálózat összesen 986 talajgenerátorból áll majd, ebből 222 darab automatikus, a többi pedig manuális, kézi működtetésű lesz.

jégeső

Az országos rendszer 986 talajgenerátorból áll majd – fotó: Agroinform.hu

A rendszer működését szemléltette a NAK március 28-án Dunaharasztiban. Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta, a 986 talajgenerátor egy 10×10 kilométeres rácsháló metszéspontjaihoz kerültek ki, amiből 222 automata, a többi „kézi vezérlésű”. A rendszer kulcseleme az a meteorológiai radar, ami az adatokat szolgáltatja. Ez egyelőre még nincs meg, de a kormány a közelmúltban biztosított pénzt az Országos Meteorológiai Szolgálatnak a beszerzésre. A vásárlásig és az üzembe helyezésig a NEFELA radarjára támaszkodnak.

Az ország négy régiójában – keleten és nyugaton kettő-kettő – lesz automata, de emberi felügyelettel kiegészített diszpécserközpont, ahonnan értesítik a kezelőket – akik többnyire gyakorló gazdálkodók – és az automata berendezéseket. Ha várható jégeső, ha nem, előbbieket napi három üzenetben tájékoztatják az adott időjárási állapotról.

Ha jégeső várható, akkor három órával a felhők megérkezése előtt kap riasztást, hogy fél óra múlva be össze kell kötnie a légtartályból, a hatóanyag-tartályból és a kéményből álló helyi egységet, illetve utóbbit szigorúan gyufával begyújtania. (Az energiaellátást napelemen keresztül kapó automata egység ugyanezen az elven működik vész esetén, csak ott ugye számítógépen keresztül történik az utasítás.) Az elégő – amúgy semmilyen egészségügyi, természeti környezeti kockázatot nem jelentő – ezüst-jodid így a felhők felé áramlik, és ott csökkenti a jégszemcsék méretét.

„Mire a földre érkeznek, jó eséllyel elporladnak. Vagy ha mégsem, akkor jelentősebb kisebbek lesznek. Bármelyik is következik be, az esetleges kár mindenképpen mérsékeltebb lesz a korábbiakhoz képest. Ugyanis sem ez, sem másmilyen rendszer nem garantálja a száz százalékos biztonságot, a „jégeső-mentességet” – tette hozzá Győrffy Balázs.

Forrás: www.agroinform.hu

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét