Kezdőlap Gazdaság Bevetik a választási csodafegyvert: jönnek a rezsicsökkentős levelek

Bevetik a választási csodafegyvert: jönnek a rezsicsökkentős levelek

791
0

Ahogy a választási kampány hajrájára fordulunk, úgy sűrűsödnek az eredményeket bemutató akciók, amelyek már a választók postaládáját is elérik.

Március 8-án jelent meg a téli rezsicsökkentésről szóló 37/2018. kormányrendelet, amelynek értelmében a hideg időjárásra való tekintettel a fogyasztók gázszámlájukból visszatérítésre jogosultak.

Most a közműszolgáltatók elkezdték kiküldeni az értesítőket a visszatértésekről, így a Nemzeti Közművek, így az olvasónkhoz érkezett levél szerint március 23-án írják jóvá a gázszámláról az adott összeget. (Jelen esetben 12 ezer forintot.) A jóváírás a jövő havi számlában tud jelentkezni, így a könnyebbség a választások előtt nem jelentkezik, csak utána.

A rezsicsökkentés politikailag motivált voltára elég csak annyi, hogy tavalyelőtt ősszel a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) által is irányadónak tekintett TTF gázárak a piacon mintegy 20 százalékkal estek, ám akkor (2017 tavaszán nem tartottak parlamenti választásokat) a magyar rezsi ezt nem követte le. A kormány azonban úgy gondolhatta, más kedvezményekkel érdemes a szavazópolgárok előtt elhúzni a mézesmadzagot, és így nem nyúltak az ősz folyamán a gázárakhoz – írtuk tavaly januári cikkünkben.

A piaci és a hazai, államilag szabályozott lakossági energiaárak viszonyáról laptársunk, a portfolio.hu írt átfogó anyagot.

Felemásan alakulnak az utóbbi időszakban a magyarországi lakossági áram- és gázárak; míg abszolút értelemben a hazai szabályozott tarifák egyértelműen a legalacsonyabbak közé tartoznak az EU-ban, a jövedelmekhez viszonyítva már nem ilyen kedvező a kép. Amennyiben pedig a trendeket tekintjük – rezsicsökkentés ide, rezsicsökkentés oda, a hazai árváltozások egyáltalán nem tartoznak a legkedvezőbbek közé Európában. Az elmúlt években a 

rezsicsökkentés már nem tudta érdemben mérsékelni a hazai lakossági terheket, noha a piaci folyamatok alapján úgy tűnik, erre lett volna lehetőség – olvashattuk tavaly májusban. 

De úgy is fel lehet fogni a mostani rezsicsökkentést, hogy a kormány követi a piaci árak alakulását, ahogy erre idén februárban a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő is felhívta a figyelmetA földgázárak mindazonáltal most akár 10-20 százalékkal lefaraghatók lennének a szakértő szerint.

Vagyis végső soron a rezsiharcot folytató és annak eredményeit „megvédő” kormány sem nagyon tesz mást, mint követi a piaci folyamatokat, amelyektől mindenáron megvédi a választókat – legalábbis szavakban.

Forrás: www.mfor.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét