Kezdőlap Kultúra Helyreállították a Szabadtéri Erdei Múzeumot a Szalajka-völgyben!

Helyreállították a Szabadtéri Erdei Múzeumot a Szalajka-völgyben!

934
0

A kiállítás tavaly áprilisban semmisült meg szinte teljesen, amikor a tavaszi havazás miatt sok ezer fa dőlt ki a Bükkben. Az Egererdő Zrt. hatmillió forintot költött az 1974-ben létesített és 2012-ben uniós forrásból felújított szabadtéri bemutató újjáépítésére. A múzeumot kedden délelőtt adták át ünnepélyesen a közönségnek. A sors iróniája, hogy hiába van már tavasz, ismét hó lepi a hegyeket, völgyeket. Az avatón szilvásváradi iskolások adtak énekes, verses műsort az erdőről.

A szabadtéri múzeum avatásán fölelevenítették, a hókárok felszámolása után a helyreállításban aktív szerepet vállaltak a társaság munkatársai is.

Jung László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója megköszönte a közreműködők munkáját. Fölelevenítette, sok ember látogatja a völgyet, s tesznek érte, hogy biztonságban, kényelmesebben még többet láthassanak. 2010 óta 1,6 milliárd forintot költöttek szálláshelyekre, az infrastruktúra javítására, látványelemekre. Most a Mátravasút fejlesztése zajlik, de megújul a nagyegedi Dobó István kilátó is.

Horváth László országgyűlési képviselő szerint az erdőt tisztelni kell. Az elmúlt években megduplázódott a Bükkbe és Mátrába látogató turisták száma, a turizmus megélhetést nyújt, de fenntarthatónak, fejleszthetőnek kell lennie. Ügyelni kell arra, hogy ne elhasználjuk a környezet. Ez csak tudás gyarapításával érhető el.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint a völgybe évente 700 ezer ember látogat el, félmillió a múzeumot is megnézi. Kiemelte a lovasközpont beruházását is, s megemlítette, fejlesztik a kisvasutat.

Tóth Lóránt fafaragó portálunknak elmondta, Czipó Tamás utakat, szerkezetet épített, ő a szobrokat és a vízikerekeket állította helyre.

Mint mondta, sokszor az emberek is rongálnak, a marha szarvát rendszeresen elviszik, de volt, aki a gátat rugdosta szét, a lezúduló víz pedig tönkretette a lenti, kisebb vízkereket.

Forrás: www.heol.hu

Kép forrása: Gál Gábor

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét