Kezdőlap Gazdaság 650 milliárd forintnyi megrendelés kapott közbeszerzés alóli mentességet

650 milliárd forintnyi megrendelés kapott közbeszerzés alóli mentességet

999
0

650 milliárd forintnyi megrendelés kapott közbeszerzés alóli mentességet a fideszes többségnek köszönhetően az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága hétfői, zárt ülésén, írja a Népszava:

A választások előtt harminc nappal, váratlanul úgy döntött az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának fideszes többsége: 650 milliárd forintnyi honvédségi megrendeléshez ad közbeszerzési alóli mentességet. Vagyis ekkora összeget költhetnek el versenyeztetés nélkül, titokban. Az pontosan nem tudható, hogy milyen beszerzésről van szó, mert ez titkos, minősített adat. A döntést komoly vita előzte meg a bizottsági ülésen. Harangozó Tamás (MSZP) a bizottság alelnöke például tiltakozásul nem is szavazott, és kivonult az ülésről. A honatya annyit közölt: a 650 milliárdos beszerzés felét egyetlen nagy, titkosított tétel adja.

Úgy tudni, a bizottsági ülésen nem derült ki, hogy pontosan milyen forrásból fedezné az ország a 650 milliárdnyi kiadást. A honvédelmi tárca ezidáig nem válaszolt kérdéseinkre.

A bizottság tegnap arról is döntött: támogatja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendelésének meghosszabbítását. Németh Szilárd azt mondta: a döntésre azért volt szükség, hogy a kormány meg tudja állítani az illegális migrációt. A rendőrségi statisztikák szerint egyébként most hétvégén, három nap alatt tizennégy határsértőt tartóztattak fel.

 

Tehát 650 milliárd forintot lehet elkölteni versenyeztetés nélkül, titokban.

Hogy a megrendelések tárgya mi lesz, az szintén titkos, minősített adat. Ugyanakkor a Népszava szerint az MSZP-s Harangozó Tamás, a bizottság alelnöke tudni véli, az összeg felét egyetlen tétel adja.

A Magyar Nemzet szerint a pénz feléből a légi mentők számára vásárolnának több milliárd forintért helikoptereket. Ezzel a 2006 óta bérelt öt, majd hét EC135T2 típusú gép lízingkonstrukcióját váltanák ki a norvég légi mentők 7–14 éves helikoptereivel. A bizottság legutóbbi nagy értékű felmentése egyébként 2016 végén történt, ez alapján szerzett be a Honvédelmi Minisztérium tavaly két Airbus A319-es többfunkciós kormányzati repülőgépet, 22-25 milliárd forint értékben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét