Kezdőlap Magyarország Durva fagyokkal búcsúzik a február és kezdődik a március – mi lesz...

Durva fagyokkal búcsúzik a február és kezdődik a március – mi lesz a növényekkel?

535
0
Érdemes jobban szétnézni a potenciális kirándulóhelyek tekintetében
Az idei tél leghidegebb éjszakája az első tavaszi hónap elején lehet. Az őszi vetéseket hótakaró védi a kemény fagyoktól, de mi lesz a gyümölcsfákkal?!

Az ország nagy részén – az északkeleti megyék kivételével – kiadós csapadékot okozó mediterrán ciklon után, a hét végétől kevésbé nedves, de 10 – 15 fokkal hidegebb levegő érkezik fölénk északkelet felől. (lásd. az ábrát) A tél eddigi részének a sokévi átlagnál összességében 2 – 3 fokkal enyhébb időjárása után február utolsó napjaiban drasztikus lehűlés várható és könnyen előállhat az a meghökkentő helyzet, hogy a tél leghidegebb éjszakája az első tavaszi hónap elején lesz.

Eddig, a leghidegebb éjszakákon, január 22-én és február 19-én a Nógrád megyei Zabarban mért -15 fok körüli fagyok jelentették a legerősebb lehűlést. Az ország túlnyomó részén még –10 fokos fagy sem volt, az őszi vetésekben, gyümölcsfákban, cserjékben komoly fagykárok nem keletkeztek. Ugyanakkor voltak az átlagosnál lényegesen enyhébb időszakok. A január első hetét jellemző tavaszias időjárás hatására a kis hőigényű növények életfolyamatai beindultak, a hóvirágok mellett többek között a fűzfabarka vagy pl. a téli jázmin virágai is megjelentek, sőt a Zala megyei Hahót közelében virágzó repcét is megörökítettek január 4-én.

A fontosabb növénykultúrák azonban nem zökkentek ki mélynyugalmi állapotukból.

Kedvezőtlen hatása az enyhe télnek, hogy segíti a kártevők, kórokozók áttelelését, amelyek a kedvező, tavaszi körülmények beálltával azonnal károsítani, fertőzni kezdenek. A február utolsó hétvégéjén kezdődő, erős lehűlés ritkíthatja ugyan a kártevőket, ugyanakkor elfagyásokat okozhat a gyümölcsfákon, cserjéken.

Az őszi vetéseknek azonban többfelé védelmet jelent az előző napokban kialakult, vagy megvastagodott hótakaró. Az északnyugati megyékben nagy területen van 10 cm-nél vastagabb hó, az ország nagy részén 2 és 10 cm közötti a hóvastagság, legnagyobb hómentes terület a Tiszántúlon van, ezeken a tájakon azonban egyre több a belvíz. A hétvégétől várható, erős lehűlést egyrészt a fölénk érkező igen hideg levegő okozza, de fontos szerepe van a hónak is az úgynevezett kisugárzási fagyok kialakulásában. 25-én, vasárnap hajnalban az északi megyékben már sokfelé csökken -10 fok alá a hőmérséklet, hétfőn a tartósan derült, havas helyeken -15 foknál keményebb fagyokra is számítani kell.

Nem kizárt, hogy a legerősebb lehűlés március eső napjának hajnalán lesz, akkor többfelé lehet -15 foknál erősebb fagy, egy-két tartósabban derült vastagabb hóval borított, szélvédett helyen -20 fok közelébe csökkenhet a hőmérséklet, ami gyümölcsfákat, cserjéket komolyan megtizedelheti.

Forrás: www.agroinform.hu, Vadász Vilmos, MeteoPlaza

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét