Kezdőlap Magyarország Olimpiai bajnok a magyar férfi koriváltó

Olimpiai bajnok a magyar férfi koriváltó

1353
0
Zseniális taktikával felülmúlhatatlan siker született a phjongcshangi téli olimpián. A vb-második magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó olimpiai bajnok lett.

Kezdjük a legfontosabbal: 1980 után ismét van téli olimpiai érme Magyarországnak.

Mégpedig egy arany!

Ez volt a magyar sport 177. olimpiai aranya, de az első, ami télen született.

A férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó ugyanis az első helyen ért célba a gangneungi Ice Arenában.

  • Íme a győztesek névsora: Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba és Knoch Viktor.

Liu Shaoang kezdte az 5000 méteres versenyt, megpróbáltunk vezetni, de Korea ezt pár kör után nem hagyta. 40 kör volt hátra, amikor Kína állt az élre, a magyarok leginkább a harmadik helyen haladtak, 30 körrel a vége előtt Kanada is ritmust váltott, akkor szorultunk először a negyedik pozícióba, de ez csak átmeneti volt.

A 22. körben a nagy favorit Korea elrontott egy váltást, amivel ki is szállt a versenyből, és ez feldobta a magyarokat is.

Három körrel a vége előtt egy nagyszerű váltással, remek taktikával átvettük a vezetést, és már nem is adtuk ki a kezünkből. Akkor még Kanada volt mögöttünk, utána ők is visszaestek.

Liu Shaolin Sándor volt a befutóember, és pár centivel bejött a végén jól hajrázó Kína előtt.

Az eredmény:

1. Magyarország – 6:31,971 (olimpiai rekord)

2. Kína – 6:32,035

3. Kanada – 6:32,282

Mi történt még?

Az 500 méter első negyeddöntőjében Liu Shaolin volt érintett. A magyar versenyző az ezen a távon duplán számító első kanyarból csak a harmadik helyen jött ki, kettővel a vége előtt felgyorsított és előzött, a továbbjutó második helyet már nem adta át, így bekerült a nyolc közé.

Liu Shaoang futama csak harmadszorra rajtolt el, mert először bemozdult a holland, aztán az első kanyarban hárman is elestek. Az utolsó kör kezdetén azonban megelőzte őt belülről a kazah Azsgalijev, ahogy összeértek, mindketten lelassultak. Ennyi pedig elég volt ahhoz, hogy ők ketten kiszálljanak, a holland Breeuwsmaa gond nélkül előzhetett, és bejött a második helyre.

Az ütközésért a magyart látták szabálytalannak, így neki véget ért az egyéni. Ezen a futamon is kiderült, hogy  nem volt kirobbanó formában. Háromszor indult, háromszor látták szabálytalannak.

Bátyja elődöntőjét félbe kellett szakítani, mert miután összerúgtak az ezren győztes kanadai Girarddal, utóbbinak eltörött a pengéje.

A megismételt futamon Liu Shaolin Sándor az első kanyarból a második helyen jött ki a friss világcsúcsot felállító Vu mögött, de Girard megelőzte a második körben, amikor pedig felgyorsított, egy pillanatra elveszítette az egyensúlyát, és többé nem került olyan támadási pozícióba, hogy bekerüljön a négy közé. Liu 500-on nyerte a magyar sport első világbajnoki aranyát 2016-ban, Phjongcshangban ez volt az első olyan táv, amelyiken nem jutott be a fináléba.

A B döntőben imponálóan versenyzett, jól használta az íveket, igazából komoly támadást sem tudtak indítani ellene, és megnyerte. Mindez abban a pillanatban azt jelentette, hogy legalább ötödik. A fináléban rajt-cél győzelmet láttunk, Vu Ta-csing megindult, már előnnyel lépett be az első kanyarba, és megszorítani sem tudta a két koreai, folyamatosan nőtt az előnye.

Vu ezzel megszerezte Kína első aranyát az egész olimpián, és 39,584-gyel újabb világcsúcsot állított fel.

A csalódást keltően szereplő Hvang lett a második, Lim pedig a harmadik, Girard a negyedik helyen fejezte be.

Forrás: www.index.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét