Kezdőlap Magyarország Újra megnyílt a Kincsesbarlangként ismert adománybolt Gyöngyösön!

Újra megnyílt a Kincsesbarlangként ismert adománybolt Gyöngyösön!

1350
0
A feleslegessé vált, ám még jó állapotú tárgyak ­találnak itt új gazdára. Röviden talán ennyi is kifejezhetné a ­szociális adományboltok lényegét, ám ettől sokkal többet jelent ez a helyiség.

A ­buszmegállóval szemben, központi helyen nyílt meg a városban az újabb Kincsesbarlang, vagyis a szociális­ adománybolt. Az üzlet egy hosszú helyiség, a ruhák mellett plüssállatok, étkészlet, fali képek, kerámiák és még bizsuk is felárazva várják az új tulajdonosukat. Körbenézek. Egy felnőttsínadrág ezer forintba kerül, a méret szerint válogatott bébiruhák száz és ötszáz forint között kaphatók, de még kötőtűt is találni egy százasért. Még csak pár napja várják a vásárlókat, de már szép számban megfordultak itt – árulja el Liszkainé Aradi Mária. Az Almavirág Összefogás, Értékteremtő Kereskedelmi Szociális Szövetkezet az üzemeltető, amelynek alapítójaként évekkel korábban ő találta ki, hogy nyugati mintához hasonlóan el kellene indítani a városban egy ilyen boltot.

– Amióta nincsenek ruhakonténerek Gyöngyösön, azóta talán még inkább szükség van erre a hiánypótló, összefogáson alapuló vállalkozásra. A Kincsesbarlang 2. szociális adományboltot a Vértanú úton be kellett zárnunk, helyette nyílt itt, a Koháry úton üzletünk, s úgy tűnik van is igény erre – húzza alá. Hozzáteszi, naponta 10–15 zsák adományt kapnak, ezek nagy része hagyaték, amelyeknek többsége sajnos már nem használható. Megtudom: bárki, bármit behozhat amit már nem használ, aztán a munkatársakkal szétválogatják, beárazzák, ám sokszor elkese­rítő, hogy miket találnak…

– Ha húsz éve lóg egy öltöny a szekrényben, arra gyakorlatilag mintát rág a moly, azt már nem tesszük ki. Szemetet nem adunk tovább. Rengetegen úgy gondolják, hogy ami nekik már nem kell, mert fakó, törött, csorba vagy nyúlott, az a szegényebbeknek jó lesz, de ez nem így van! – nyomatékosítja­.

Elmondja azt is, hogy a bevételből a bolt bérletét és számláit, illetve a munkatársak bérét finanszírozzák, a megmaradt összeget jótékony célra ajánlják. Tavaly 15 rászoruló gyermek táboroztatását segítette a szövetkezet. Aki ide bejön, az már segít, hisz ha ad, ha vesz mindenképpen jót tesz – a mottójuk is ez.

Liszkainé Aradi Mária úgy látja, bárki, aki betér a boltba, segít, hisz ha ad, ha vesz, mindenképpen jót tesz Fotó: Czímer Tamás

Ön ismeri a szociális adományboltokat?

Ármány Ferenc: – Nem is hallottam még eddig, hogy vannak ilyen adományboltok. Rózsaszentmártonból jöttem be a városba és most is épp a buszhoz sietek, de lehet benézek legközelebb és elképzelhető, ha otthon szortírozunk, akkor majd a felesleges holmikat beadjuk, hátha valakinek éppen az kell. Most, hogy elmondta mi ennek a lényege, jó dolognak tartom.

Bozsik Csaba: – Ismerem ezt a fajta boltot, én korábban már hoztam is be ide dolgokat és vásárolni is szoktam. Igaz, még az előző helyen voltam. Az, hogy most a város e frekventált részén nyitottak, még jobb. Sőt remélem, hogy még tovább fejlődnek majd, mert úgy hallottam használt bútorbolttal is szeretnék az üzletet bővíteni.

Bódi Károlyné: – Múlthéten láttam a kirakatban, hogy ilyen boltot nyitnak, mivel vidékről járok be és itt visz el az utam, úgy döntöttem ma korábban bejövök és szétnézek. Találtam is magamnak egy pulóvert négyszázért, de van itt minden és nem mindegy mennyiért veszem. Úgy döntöttem, behozom azt a rengeteg inget, amit a fiaim szinte nem is használtak.

Forrás: www.heol.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét