Kezdőlap Magyarország Miskolcon keresték térségünk háziorvosai a gyógyírt a krízisben lévő alapellátásra

Miskolcon keresték térségünk háziorvosai a gyógyírt a krízisben lévő alapellátásra

1161
0

Miskolcra hívta a Szövetség az Innovatív Alapellátásért a háziorvosokat, hogy szókimondó módon folytassanak beszélgetést a háziorvosok helyzetéről.

A Szövetség neves előadókat kért fel vitaindításra, hogy utána vitázzanak és megoldást ajánljanak fel az alapellátás krízisére.

A miskolci rendezvényen a közel hetven főt – zömében háziorvost -a Szövetség elnöke, Szegedi Judit címzetes főiskolai docens köszöntötte és elmondta azért jött életre a szervezet, hogy egy új alapokon nyugvó, az egész egészségügy változásának alapjait jelentő rendszert lehessen létrehozni a vitafórumok alapján, és hogy el lehessen kerülni az alapellátás összeomlását.

Hozzátette: „A Szövetség az Innovatív Alapellátásért (SZIA) mozgalmat azért hozták létre, hogy az alapellátásban dolgozó orvosok és szakemberek problémáit nyíltan ki merjük mondani és azokra a megoldást közösen találjuk meg és terjesszük a döntéshozók, valamint mindenkori kormány elé”

 

Az orvosi közvéleménytől a csípős kritikáig.

Az orvosoknak tartott konferencia est három, az alapellátást és közéletet érintő prezentációval indult. Dr. Kollai Balázs a Magyar Praktizáló Orvosok Szövetségének (MAPOSZ) elnöke ismertette a szervezet által a háziorvosok körében végzett közvélemény-kutatásuk eredményét. A kutatás célja az volt, hogy felmérje, hogy a háziorvosok mennyire ismerik az ellenzéki pártok által Kincses Gyula közreműködésével létrehozott egészségügyi minimum programot és mit gondolnak arról.

A kutatás világosan mutatja, hogy bár az orvosok kevésbé ismerik a politikai szereplők közös programját, de ugyanazokat a problémákat tartják fontosnak munkájukkal kapcsolatban, amelyről a dokumentum szól.

Dr. Kollai Balázs a MAPOSZ elnöke ad elő Miskolcon Fotó: SZIA

Az előadásokat Dr. Ajtay András volt OEP főosztályvezető csípős humorú előadása követte, amelyben kritikus szemmel nézve ismertette az Országgyűlési választásokon rajthoz álló nagyobb pártok programját. Így a legerősebb kihívó Jobbikét, MSZP-jét Demokratikus Koalícióét és a kisebb pártokét is. Az alapos elemzésből azt lehetett leszűrni, hogy a pártok a rendszer kihívásaira reagáló programmal készültek, egy pártot leszámítva, a Fideszt, akinek programját nem lehet ismerni, így csak az elmúlt időszak eseményeiből lehet felmérni, hogy ők mit is terveznek az egészségügy és az alapellátás területén.

Ajtay felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz-KDNP politikája egyre inkább a magán és egyben fizetős egészségügy felé vezet, szemben a jelenlegi állami egészségügyi ellátási rendszerrel.

 

Dr. Ajtay András elemzi a pártok egészségügyi programját Fotó: SZIA

A lezáró szakmai előadást Tiszai Zoltán, a Sürgősségi Ügyeleti Ellátók Egyesületének képviselője adta elő. Előadásában felhívta a figyelmet az alapellátási ügyeletek (háziorvosi ügyeletek) rossz helyzetére, arra, hogy az elmúlt évtizedben az ellátók 2 Ft emelést kaptak tevékenységük finanszírozására, illetve, hogy sok esetben munkájuk a hiányzó körzetekben a háziorvos munkáját pótolja és sok feladatot pedig a Mentőszolgálat helyett kell ellátniuk. Álláspontja szerint a jelenlegi finanszírozáson a sürgősségi ügyeleti ellátás nem tartható fent, annak átszervezése és számottevő (kb. 10 milliárd forintnyi) forrásbevonás szükséges.

Tiszai Zoltán ad elő a Sürgősségi Ügyeleti Ellátók Egyesülete képviseletében Fotó: SZIA

Kemény kritikát kapott az EESZT és a túlterheltség.

Az előadások után, egy az alapellátás legfontosabb napi problémáit érintő vitafórum volt, amelyet Kuslits Szonja a Magyar Nemzet újságírója moderált. Kuslits Dr. Komáromi Zoltán háziorvost, Dr. Selmeczi Kamillt a FAKOSZ elnökét és Tisza Zoltánt faggatta olyan napi jellegű, az alapellátást érintő problémákról, mint az EESZT (Egységes Egészségügyi Szolgáltatási Tér- amiben a recepteket és lelelteket állítják ki 2017 novembere óta- szerk )  működőképessége, vagy éppen a kiüresedő praxisok.

A vitafórumban résztvevők egyetértettek abban, hogy a háziorvosi társadalom egyik komoly problémája az utánpótlás hiánya, az orvosok egyre magasabb életkora, és hogy az ellátásban túlzott adminisztrációs terhek nyomják az orvosok vállát, ezért sokszor a betegek érdemi ellátásra, a gyógyításra sem jut elegendő idő.

Az EESZT-vel kapcsolatosan valamennyi hozzászóló keményen kritizálta annak bevezetési módját és annak működési hibáit, amely éppen ezért bizalmatlanságot szül a rendszer irányába mind az orvosok,mind a betegek részéről. Mindenki egyetértett abban, hogy fontos a digitális fejlesztés, azonban annak átgondoltabb módját szerették volna.

A vitafórum végén a jelenlévők közel félórás kérdezz –felelek blokkjával ért véget a Szövetség rendezvénye.

Mint a konferencia lezárásakor megtudhattuk, a  következő ilyen konferenciára Győrben, február 16-án, pénteken kerül sor, ahová a nyugat-magyarországi megyék háziorvosait és az alapellátás egyéb szereplőit is meg fogják hívni.

Forrás: Videk.ma

Fotó: SZIA (Szövetség az Innovatív Alapellátásért)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét