A néhol meglepően abszurd humorú, a lélek mélyén kutakodó szerelmesfilm már így is komoly utat járt be a világban, de a hazai közönség körében is nagy siker: a magyar mozikban közel százezren váltottak rá jegyet, és nemrég DVD-n is megjelent.

A legjobb idegen nyelvű film kategóriájában 1956 óta ad át díjat az amerikai filmakadémia. Két évvel ezelőtt Nemes Jeles László Saul fia című holokausztfilmje kapta a legjobb idegen nyelvű film Oscar-szobrát, tavaly pedig a Mindenki nyert a legjobb kisfilm kategóriájában. Utoljára 1963-ban jutott ilyen közel az elismeréshez magyar rövidfilm.

Az alkotók este hét órakor sajtótájékoztatót tartanak, melyet élőben közvetítünk.

Ami a többi kategóriát illeti, nagy meglepetések idén sem voltak: a legtöbb, összesen 13 jelölést Guillermo del Toro A víz érintése című filmje kapta. A Golden Globe-gála, majd a mindig mérvadónak számító Critics’ Choice Awards után azonban szinte biztos befutónak tűnt Frances McDormand (Három óriásplakát…) a legjobb színésznő díjára, míg Gary Oldman (A legsötétebb óra) első Oscarja is elég valószínű a férfi főszereplőknél. Az eredeti forgatókönyveknél pedig óriási hiba lenne nem a Tűnj el!-nek ítélni az Oscart, mint ahogy Allison Janney (Én, Tonya) és Sam Rockwell (Három óriásplakát…) is egyre jobban készülhet a köszönőbeszédére a mellékszereplők mezőnyében.

Kép és szöveg forrása: hvg.hu