2018 emlőse a földikutya!

A keleti sün, az ürge, a denevérek és a mogyorós pele után idén egy egészen különleges emlősfajt választottak év emlősének a földművelésügyi minisztérium Vadonleső programjában.

A természetvédelmi szakemberek, biológusok minden évben olyan állatfajt választanak ki, melyekre fel szeretnék hívni a figyelmet, így érdemelte ki a megtisztelő kitüntetést 2018-ban a kihalás szélén álló földikutya.

A program honlapja szerint egy olyan kisemlősre kell gondolni, mely ritkább a kihalással fenyegetett címerállatok bármelyikénél, ugyanakkor a Kárpát-medencében alakult ki majd kétmillió évvel ezelőtt.

Jelen voltak ősapáink megérkezésénél és minden fontosabb történelmi esemény rezgéseit megérezték. Mondhatnánk, hogy a föld alól kellett előhúzni őket Az Év Emlőse címhez, de mivel ott érzik magukat biztonságban, inkább csak hírüket röppentjük a magasba ezzel kiválasztással

Mivel a földikutyáknak nincs szemük, amúgy sem tudnák megcsodálni az érdekükben tervezett, egész éves programok szín-kavalkádját, remek hallásukkal pedig onnan is élvezhetik a műsort. Az Év Emlőse köré idén is számos pályázatot és más izgalmas eseményt szerveznek majd.

Az év vadvirágáról itt, az év madaráról itt, az év gombájáról itt, az év haláról pedig itt írtunk korábban.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu
Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Close