Kezdőlap Kultúra Gyarapodik a Vachott Sándor Városi Könyvtár kiállítóhely és éremtár

Gyarapodik a Vachott Sándor Városi Könyvtár kiállítóhely és éremtár

891
0
Vachott Sándor Városi Könyvtár

Az új évben tovább szépül és gyarapodik a város egyetlen muzeális közgyűjteménye, a Vachott Sándor Városi Könyvtárban működő kiállítóhely és éremtár. Pályázati forrásból, valamint önkormányzati támogatással legutóbb Herman Lipót festőművész négy képét restauráltatták, éremritkaságokkal gyarapították a Huszár Lajos Éremtár anyagát, s készül egy új, az érmek speciális bemutatását szolgáló szekrény is.

Herman Lipót 100 grafikáját és vázlatát még 2016-ban sikerült bekereteztetni és kiállíthatóvá tenni. Ezzel kezdődött a Herman Lipót Hagyaték megújítása, mutatja Farkas István igazgató, aki azt mondja, régóta esedékes volt már, hogy a festőművész 38 éve Gyöngyösön lévő festményei is megszépüljenek.

Első körben azok a képek kerültek restaurálásra, melyek a leginkább igényelték ezt. A kiállítóhely központi képének számító nagyméretű, pompás díszkerettel ellátott Kiszáradó fa fürdőzőkkel című kép ilyen volt. Csak ennek a restaurálása megközelítette az egymillió forintot. Megújult a Nőcsoport víznél, valamint a Kertek alján című kép is, mindkettő a díszkeretével együtt. A negyedik képet, a Szerelmespárt önkormányzati támogatással sikerült restauráltatni. A jövőben több ütemben tervezik a további képek restaurálását a források függvényében. A helyi pályázatból 2017-ben nem csak a képek megújítására futotta, mondja Farkas István.

Méghozzá nem is akármilyen darabokkal. Igazi éremritkaságoknak számítanak a Gyöngyös város 650. évfordulójára 1984-ben készített egyedi veretek. 2018-ban az éremtár is tovább gyarapodhat. Újabb éremtári füzetek megjelentetését tervezik, a Kubinyi Program támogatásával pedig hamarosan elkészül egy új, az érmek speciális bemutatását szolgáló szekrény is.

Forrás: www.gyongyostv.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét