Kezdőlap Magyarország Vona Gábor a Jobbik esélyeit latolgatja a Süddeutsche Zeitungban

Vona Gábor a Jobbik esélyeit latolgatja a Süddeutsche Zeitungban

842
0

A baloldali német napilap, a Süddeutsche Zeitung terjedelmes cikkben latolgatja a Jobbik esélyeit az április 8-ra kiírt parlamenti választásokon. A cikkben a párt elnöke, Vona Gábor ad interjút, a politikus vidéki származásáról és hagyománytisztelő gondolkodásmódjáról beszél. A lap felidézi, korábban a Jobbik jobboldali radikális párt volt, az akkor történt, szélsőséges politikai akciókért azonban Vona Gábor nyilvánosan bocsánatot kért. – Néppártként tekintünk magunkra – nyilatkozza a cikkben a Jobbik elnöke. A Süddeutsche Zeitung idézi továbbá, hogy a párt jelenleg „modern konzervatív” értékeket vall, Vona szerint ugyanis a hagyományos jobb- és baloldaliságnak ma már nincs létjogosultsága.

A cikk az április 8-ra kitűzött választást megelőző kampányra is kitér. – Amit Orbán Viktor csinál, az nem politikai küzdelem, hanem az ellenfél megsemmisítése – mondta Vona. A Fidesz lejárató médiakampányaival kapcsolatban a cikk megjegyzi, a kormánypárti sajtó odáig ment, hogy Vona Gábort korábban homoszexuálisnak próbálta beállítani.

Ténylegesen a párt létét fenyegeti az a sortűz, amit az Orbán bizalmasa vezette számvevőszék adott le a Jobbikra decemberben. Mintegy kétmillió eurónyi összegre bírságolták őket a kampányfinanszírozási törvény megsértése miatt. Most 15 napos határidőt szabtak az összeg első felének kifizetésére.

A cikk szerint háttérül – mint az orbáni Magyarországon megszokott – színházba illő intrika szolgál. A bírság azokhoz a hirdetésekhez kapcsolódik, amit a Jobbik kedvezményes áron kapott Simicska Lajos oligarchától. Orbán iskolai barátjáról van szó, aki évekig a nemzeti-konzervatív Fidesz párt finanszírozója volt. 2015 tavaszán vesztek össze, amit néhány obszcén szóváltás követett, melyben Simicska „gecinek” nevezte Orbánt és „totális háborúval” fenyegette meg. Ezt követően lett a Jobbik szponzora.

Ezzel a bírsággal azonban a Jobbik pontosan a választási kampány előtt a csőd szélére került. Vona felvette a harcot és bejelentette, hogy a párt nem fizeti ki a bírságot. „Fidesz-közeli körökből származó információim szerint ezt a lépést közvetlenül Orbán Viktor rendelte el” – mondja. A választás után vagy én, vagy Orbán megy börtönbe.

Forrás: www.mno.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét